Apie 37 tūkst. karių iš 18 šalių dalyvaus JAV vadovaujamose pratybose „Defender Europe 2020“ („Europos gynėjas 2020“).

Tai yra „didžiausias JAV karių dislokavimas Europoje per daugiau kaip 25 metus“, naujienų agentūrai AFP sakė J. Stoltenbergas.

Šios pratybos „demonstruoja stiprų JAV įsipareigojimą NATO bei Europos laisvei ir saugumui“, pridūrė jis.

Aktyvioji pratybų dalis vyks gegužę ir birželį, daugiausia – Vokietijoje, Lenkijoje ir Baltijos šalyse. JAV į Europą artimiausiais mėnesiais atsiųs 20 tūkst. karių.

„Defender Europe“ nėra nukreiptos prieš kurią nors konkrečią šalį“, – pabrėžė NATO vadovas.

„Šios gynybinės pratybos pademonstruos sugebėjimą greitai perkelti dideles pajėgas iš Jungtinių Valstijų į Europą prireikus padėti apsaugoti kitas NATO sąjungininkes“, – teigė jis.

Pratybos rengiamos tvyrant abejonėms dėl to, ar JAV vis dar yra pasirengusios ginti Europą.

Po savo inauguracijos JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra pavadinęs NATO „atgyvenusia“ organizacija.

Tačiau Vokietijai ir kelioms kitoms Europos valstybėms pažadėjus padidinti savo gynybos biudžetus, D. Trumpas užtikrino, kad JAV yra įsipareigojusios Aljansui.

NATO svarbos suvokimas išaugo po Rusijos 2014 metais įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos, kuri pakurstė rytinių Aljanso narių būgštavimus.

Nuo to laiko Aljansas smarkiai sustiprino savo buvimą Rytų Europoje ir užtikrino greito karių dislokavimo galimybę konflikto atveju.

J. Stoltenbergas pabrėžė, kad NATO narės Lietuva, Estija ir Latvija šiemet mini 30-ąsias savo nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos metines.

Dalis „Defender Europe 2020“ turi vykti Baltijos šalyse.

„Rusija turi visišką teisę jaustis saugiai savo sienose, bet [tokią teisę turi] ir mūsų šalys narės“, – kalbėjo J. Stoltenbergas.

Vienas NATO pareigūnas sakė, jog faktas, kad pratybos vyks Maskvoje gegužės 9-ąją minint 75-ąsias Rusijos pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metines, neturi jokios potekstės.

„Šios pratybos vyks nuo vasario iki birželio, – kalbėjo tas pareigūnas. – Tokiu metu kasmet vyksta daug karinių pratybų.“

„Pripažįstame svarbų Sovietų Sąjungos vaidmenį pergalėje prieš nacistinę Vokietiją“, – pridūrė jis.

J. Stoltenbergas savo ruožtu sakė, kad JAV informavo Rusiją ir kitas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) nares apie pratybas laikydamosi nustatytos tvarkos.