Daugiau nei penkiasdešimties pasaulio šalių laikinu Venesuelos prezidentu laikomas J. Guaido šeštadienį Majamyje pareiškė, jog padarys galą „tragedijai“ šalyje, išgyvenančioje politinę ir ekonominę krizę.

„Per kelias ateinančias dienas, nepaisant rizikos, mes grįšime į Venesuelą“, – konferencijų centre prie oro uosto sakė J. Guaido, nesilaikęs Venesuelos valdžios įvesto draudimo keliauti ir išvykęs susitikti su užsienio šalių pareigūnais.

„Egzistuoja tik viena galimybė – laisvi rinkimai“, – sakė jis, paraginęs venesueliečius „rengtis pranešimui apie didžiąją mobilizaciją Karakase“.

J. Guaido ir Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas nesusitiko per Pasaulio ekonomikos forumą Davose, nors J. Guaido sakė, jog mėgins susitikti su JAV prezidentu.

Jungtinėse Valstijose J. Guaido susitiko su senatoriumi Marco Rubio, kuris yra gerokai prisidėjęs prie Vašingtono politikos Venesuelos atžvilgiu formavimo.

JAV buvo pirmoji šalis, praėjusių metų sausį pripažinusi J. Guaido teisėtu Venesuelos lyderiu, kai, būdamas parlamento pirmininku, jis pasinaudojo konstitucinėmis galiomis ir pasiskelbė laikinuoju prezidentu.

N. Maduro 2018 metais buvo perrinktas naujai kadencijai, tačiau rinkimai sulaukė didelės tarptautinės kritikos dėl sukčiavimo. Nauji prezidento rinkimai įvyks 2024 metais.

N. Maduro Juaną Guaido vadina Vašingtono „marionete“ ir liko valdžioje, nes yra remiamas saugumo pajėgų, taip pat Kubos, Rusijos ir Kinijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)