Kariniai lėktuvai ir sraigtasparniai tuoj po vidurnakčio apšaudė taikinius, siejamus su Gazą kontroliuojančia islamistų grupuote „Hamas“. Apie aukas nepranešama.

Izraelis taip pat nutraukė cemento tiekimą anklavui ir „iki atskiro pranešimo“ atšaukė 500 prekybinių leidimų patekti į Izraelio teritoriją.

Tokių veiksmų imtasi „dėl nuolatinio raketų ir padegamųjų balionų paleidimo iš Gazos Ruožo į Izraelį“, sakė Izraelio kariuomenės dalinio, atsakingo už palestiniečių teritorijų koordinavimą, vadas generolas majoras Kamilis Abu Rukunas.

Nuo antradienio, kai buvo paskelbtas Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) planas, kaip išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą, beveik kasdien iš Gazos į pietinę Izraelio dalį yra leidžiamos raketos, sviediniai ir sprogstantys balionai, o tai Izraelį verčia imtis atsakomųjų veiksmų.

Palestiniečiai kategoriškai atmeta JAV planą, kurį itin palaiko Izraelis.

Pagal D. Trumpo planą, Izraelis išlaikytų ginčijamą Jeruzalės, kaip savo „nedalijamos sostinės“, kontrolę. Jis taip pat leistų žydų valstybei aneksuoti nausėdijas Vakarų Krante, kurias Izraelis okupavo 1967 metais.

Iš Gazos paleistos raketos šeštadienio vakarą privertė Benny Gantzą (Benį Gancą), vieną pagrindinių kandidatų artėjančiuose parlamento rinkimuose, kuris vykdė rinkimų kampaniją Pietų Izraelyje, su savo komanda slėptis slėptuvėje, skelbia vietos spauda.

Buvęs kariuomenės generolas B. Gantzas vadovauja partijai „Mėlyna ir balta“ ir yra pagrindinis premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahu) konkurentas kovo 2 dieną įvyksiančiuose rinkimuose.

Izraelio kariuomenė sako, kad per naktinius antskrydžius Gazoje buvo taikytasi į nuo 2007 metų anklavą kontroliuojančiai „Hamas“ priklausančią infrastruktūrą.

„Naikintuvai ir atakos sraigtasparniai smogė keliems „Hamas“ teroristų taikiniams šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje“, nurodo kariuomenė.

„Hamas“ saugumo šaltiniai pranešė, jog per antskrydžius niekas nenukentėjo.

„Hamas“ ir Izraelis nuo 2008 metų kariavo tris karus, tačiau per praėjusius metus šalys palaipsniui sudarė neformalias paliaubas, pagal kurias žydų valstybė sušvelnino Gazos blokadą.