„Mes prašome paprasčiausiai suteikti prieglobstį tiems, kas bėga iš Kinijos, – per spaudos konferenciją su Kazachstano užsienio reikalų ministru Muchtaru Tleuberdi sakė M. Pompeo. – Apsaugokite žmonių orumą ir tiesiog pasielkite teisingai.“

M. Pompeo su aukščiausiais pareigūnais Kazachstane susitiko savo kelionę po penkias šalis užbaigdamas Kazachstane ir Uzbekistane – dviejose valstybėse, kur Rusija ir Kinija turi didelių interesų.

Kazachstano sostinėje Nur Sultane M. Pompeo taip pat susitiko su kazachais, kurie sakė, kad jų šeimų nariai yra suimti Sindziange, kur gyvena daugiau nei milijonas etninių uigurų, kazachų ir kitų mažumų atstovų. Manoma, kad jie buvo suimti Kinijai šiame regione imantis precedento neturinčių saugumo priemonių.

Kazachstanas taip pat yra leidęs keliems etniniams kazachams, turintiems Kinijos pilietybę ir pabėgusiems iš Kinijos, likti šalyje, tačiau nesuteikė jiems oficialaus prieglobsčio. Manoma, kad tai buvo padaryta spaudžiant Kinijai.

M. Pompeo taip pat gyrė Kazachstaną už „greitus veiksmus“, susijusius su nauju koronavirusu, nuo kurio žemyninėje Kinijoje mirė daugiau nei 300 žmonių, o užsikrėtė daugiau nei 14 tūkstančių. Kazachstanas yra hospitalizavęs daugiau nei 40 asmenų, atvykusių į šalį iš Kinijos ir turinčių į gripą panašių simptomų, tačiau šalyje dar nėra patvirtinta nė vieno ligos atvejo.

Sekmadienio vakarą M. Pompeo skris į Uzbekistaną – 33 mln. gyventojų turinčią šalį, kuri atsiveria pasauliui po beveik tris dešimtmečius trukusio izoliacijos. Anksčiau M. Pompeo lankėsi Baltarusijoje ir Ukrainoje.

Prieš savo vizitą M. Pompeo sakė, kad jo maršrute esančios Vidurinės Azijos šalys „nori būti suverenios ir nepriklausomos“, o Vašingtonas „turi svarbią galimybę padėti joms tai pasiekti“.

Tačiau JAV valstybės sekretorius taip pat patvirtino, kad „regione yra daug veiklos – Kinijos veiklos, Rusijos veiklos“.