Senatoriams 51 balsais prieš 49 priėmus tokį sprendimą, Respublikonų partijos įstatymų leidėjai nurodė, kad balsavimas dėl išteisinimo turėtų įvykti trečiadienį 16 val. Vašingtono (23 val. Lietuvos) laiku.

Tai reikštų, kad prezidento apkaltos teismo procesas nebus baigtas anksčiau antradienio, kai D. Trumpas ruošiasi pasakyti savo metinę kalbą per plenarinę sesiją Kongrese.

Beveik neabejojama, kad valstybės vadovas bus išteisintas Senato, kur respublikonai turi 53, o demokratai – 47 vietas. Norint pašalinti prezidentą iš pareigų reikalinga dviejų trečdalių balsų dauguma.

Du respublikonų senatoriai – Mittas Romney (Mitas Romnis) iš Jutos ir Susan Collins (Sjuzan Kolins) iš Meino – kartu su 47 demokratais nubalsavo už siūlymą šaukti papildomus liudytojus ir išnagrinėti daugiau dokumentų per istorinį 45-ojo JAV prezidento teismą.

Demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeras) pasmerkė atsisakymą apklausti naujus liudytojus, vykstant tik trečiam per JAV istoriją valstybės vadovo apkaltos procesui. Tokį sprendimą Ch. Schumeras pavadino „didžiule tragedija“.

„Jei prezidentas bus išteisintas neišnagrinėjus liudytojų parodymų ar dokumentų, išteisinamasis nuosprendis neturės jokios vertės“, – tvirtino jis.

„Fiktyvus teismas“

„Deja, Amerika prisimins šią dieną, kai Senatas neatliko savo pareigų, kai Senatas nusigręžė nuo tiesos ir surengė fiktyvų teismą“, – pareiškė Ch. Schumeras.

Demokratai nekantravo apklausti Johną Boltoną (Džoną Boltoną), pasirodžius pranešimų, kad buvęs patarėjas nacionalinio saugumo klausimais teigia dar neišleistoje savo knygoje, jog D. Trumpas asmeniškai jam pasakė, kad karinė pagalba Ukrainai turėjo priklausyti nuo Kijevo pasiruošimo atlikti tyrimą dėl Joe Bideno (Džo Baideno) – prezidento potencialaus varžovo demokrato per lapkritį vyksiančius rinkimus.

Šis kaltinimas tapo svarbiausiu argumentu, kai Demokratų partijos kontroliuojami Atstovų Rūmai nubalsavo už apkaltą D. Trumpui dėl įtariamo piktnaudžiavimo valdžia ir trukdymo Kongresui.

Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas) pareiškė, kad Atstovų Rūmų prokurorai jau pateikė pakankamai įrodymų savo argumentams pagrįsti, todėl, jo nuomone, papildomų liudininkų šaukti nebūtina.

„JAV Senato dauguma priėjo išvadą, kad daugybės liudytojų parodymai ir daugiau nei 28 tūkst. dokumentų puslapių, pateiktų kaip įrodymai, užtenka, kad būtų galima įvertinti Atstovų Rūmų įgaliotinių kaltinimus ir užbaigti šį apkaltos teismą“, – sakė jis.

„Senatui nereikia iš naujo atlikti tyrimo“, – pridūrė M. McConnellas. – Ši institucija niekada per Senato istoriją nebuvo pristabdžiusi apkaltos proceso, kad būtų pašaukta papildomų liudytojų.“

Anot M. McConnello, jis pasikonsultuos su kolegomis senatoriais, Baltųjų rūmų teisininkais ir Atstovų Rūmų demokratų prokurorais, „siekiant apsispręsti dėl tolesnių veiksmų, mums ruošiantis užbaigti teismo procesą artimiausiomis dienomis“.

„Partietiška apkalta“

Demokratai tikėjosi patraukti savo pusėn pakankamai respublikonų, ragindami išklausyti daugiau liudytojų, tačiau patyrė nesėkmę, Aliaskos senatorei Lisai Murkowski (Lizai Murkovski) pareiškus, kad ji balsuos prieš naujus parodymus.

„Atsižvelgiant į šios apkaltos šališkumą nuo pat pradžių ir viso proceso metu, priėjau išvadą, kad Senate nebus teisingo teismo“, – sakė L. Murkowski, viena iš keturių respublikonų, kurių balsai buvo laikomi lemiamais liudytojų šaukimo klausimu.

„Nemanau, kad šio proceso tęsimas ką nors pakeis“, – pridūrė įstatymų leidėja.

Toks sensacingas pareiškimas, nuskambėjęs likus vos kelioms minutėms iki penktadienio Senato sesijos, sukėlė naują kontroversiją teismo procese.

Savo naujausiuose pranešimuose apie dar neišleistą J. Boltono knygą laikraštis „The New York Times“ nurodė, kad buvęs Baltųjų rūmų patarėjas tvirtina, jog D. Trumpas gegužę liepė jam padėti spausti Ukrainą pateikti kompromituojančios informacijos apie J. Bideną – bene realiausią pretendentą tapti Demokratų partijos kandidatu į prezidentus.

Remiantis pranešimais, knygoje rašoma, jog tame pokalbyje taip pat dalyvavo D. Trumpo Baltųjų rūmų administracijos vadovas Mickas Mulvaney (Mikas Malvanis), kurį demokratai taip pat siekė iškviesti liudyti; D. Trumpo asmeninis advokatas Rudy Giuliani (Rudis Džulianis) ir Patas Cipollone (Patas Sipolonė) – Baltųjų rūmų teisininkas, vadovaujantis valstybės vadovo gynybai apkaltos teisme.

JAV vyriausybės paskelbtame pareiškime D. Trumpas paneigė vieną konkretų J. Boltono istorijos aspektą – kad prezidentas liepė jam surengti R. Giuliani ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio susitikimą.

R. Giuliani sakė „The New York Times“, kad visi penki minėti veikėjai niekada nesikalbėjo apie Ukrainą. „Tai visiška, kategoriška netiesa“, – pabrėžė jis, remiantis laikraščio straipsniu.

Atstovų Rūmų apkaltos bylos prokurorų vadovas demokratas Adamas Schiffas (Adamas Šifas) penktadienį paskutinę minutę mėgino įtikinti Senatą, kad žinia apie J. Boltoną išryškina būtinybę kviesti liudytojus.

„Šis teismo procesas turi būti tiesos paieška, – pareiškė A. Schiffas. – Nebijokime to, ką sužinosime.“