Kreipdamasis į tautą B. Johnsonas žadėjo, kad išstojimas iš ES siūlo „stulbinamos sėkmės“ galimybę.

„Svarbiausias dalykas pasakyti šiąnakt – kad tai ne pabaiga, o pradžia“, – pabrėžė premjeras Dauningo gatvės iš anksto įrašytoje kalboje.

Britanijos visuomenė išlieka susiskaldžiusi „Brexito“ klausimu nuo pat 2016 metais surengto referendumo. Vis dėlto po ilgiau kaip trejus metus trukusių ginčų šalis išstos iš ES 23 val. Grinvičo (1 val. Lietuvos) laiku.

„Daugeliui žmonių tai yra sukrečianti vilties akimirka – akimirka, kuri, kaip jie galvojo, niekada neateis, – teigė B. Johnsonas. – Ir, žinoma, yra daug jaučiančių nerimą ir netektį.“

„Taip pat yra trečioji grupė, galbūt didžiausia – tų, kas pradėjo nerimauti, jog visos šios politinės rietenos niekada nesibaigs“, – pabrėžė premjeras.

„Suprantu visus šiuos jausmus. Mūsų vyriausybės darbas – mano darbas – dabar sutelkti šalį ir vesti mus į priekį“, – kalbėjo jis.

B. Johnsonas sakė, kad Europos Sąjunga, į kurią Jungtinė Karalystė įstojo 1973 metais ir nuo tada dažnai būdavo skeptiškai nusiteikusi narė, pasižymi daugeliu „pagirtinų savybių“.

Tačiau pastarąją pusę šimtmečio Bendrija vystėsi „kryptimi, nebetinkama mūsų šaliai“.

„Norime, kad tai būtų naujos draugiško bendradarbiavimo eros tarp ES ir energingos Britanijos pradžia, – sakė JK lyderis. – Britanijos, kuri yra didžioji Europos galybė ir, tuo pačiu, iš tikrųjų pasaulinė [veikėja] pagal mūsų aprėptį ir ambicijas.“

„Kai žvelgiu į šios šalies potencialą, laukiantį, kada bus atskleistas, žinau, kad galime paversti šią galimybę stulbinama sėkme, - pabrėžė B. Johnsonas. – Kad ir kokių kliuvinių būtų priešakyje laukiančiame kelyje, žinau, kad mums pasiseks.“

Pasak premjero, Britanija naudosis savo „susigrąžintu suverenitetu“, kad užtikrintų pokyčius – valdydama imigraciją, „išvaduodama mūsų žuvininkystės pramonę“ arba sudarinėdama laisvosios prekybos sutartis.

„Brexitas“ tapo „potencialiu momentu tikram nacionaliniam atsinaujinimui ir pokyčiams“, argumentavo B. Jonhnsonas. Jis žadėjo, kad visoje šalyje bus investuojama į viešąsias paslaugas, infrastruktūrą ir naujas technologijas.

„Paklusome žmonių valiai. Susigrąžinome savarankiško valdymo įrankius, - pabrėžė jis. – Dabar laikas pasinaudoti šiais įrankiais, kad atskleistume šios nuostabios šalies visą potencialą ir padarytume gyvenimą geresnį kiekvienam, kiekviename mūsų Jungtinės Karalystės kampelyje.“