Krestina, Angelina ir Marija Chačaturian mirtinai subadė savo tėvą peiliu 2018 metų liepą. Merginos anksčiau ne vienus metus kentė jo lytinį smurtą; be to, joms buvo uždrausta lankyti mokyklą.

Tuo metu seserys buvo 17, 18 ir 19 metų amžiaus.

Ši rezonansinė byla išprovokavo mitingus, per kuriuos žmonės reiškė merginoms paramą, paaiškėjus kraupioms jų gyvenimo detalėms.

Praėjusį mėnesį Tyrimų komitetas, nepaisydamas seserų patirto išnaudojimo, rekomendavo iškelti kaltinimus dėl nužudymo dviem vyresniosioms seserims – Krestinai ir Angelinai. Joms grėsė iki 20 metų laisvės atėmimo bausmės.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad seserys badė savo tėvą peiliu ir daužė plaktuku.

Tyrėjai priėjo išvadą, kad jaunesnioji sesuo Marija turėjo psichinių sutrikimų ir negali būti pasiųsta į kalėjimą, todėl rekomendavo skirti jai privalomą psichiatrinę pagalbą.

Merginų advokatai penktadienį informavo, kad prokurorai liepė bylą nutraukti.

Aktyvistų teigimu, tai būtų svarbi pergalė Rusijos pilietinei visuomenei, nes būtų suformuotas teisinis precedentas, kuris padėtų kitoms moterims.

„Chačaturian seserims iškelta baudžiamoji byla bus nutraukta“, – naujienų agentūrai AFP sakė advokatas Aleksejus Paršinas.

Prokurorai pareikalavo, kad įtakingas Tyrimų komitetas, atsakingas už sunkių nusikaltimų nagrinėjimą, atsisakytų seserims iškeltų kaltinimų dėl nužudymo, pažymėjo A. Paršinas.

Pasak jo, generalinio prokuroro pavaduotojas Viktoras Grinas „atsisakė patvirtinti kaltinamąjį aktą“, nes tyrėjai neatsižvelgė į tėvo „sistemingą“ išnaudojimą.

Nei Generalinė prokuratūra, nei Tyrimų komitetas kol kas nepatvirtino tokio sprendimo.

Teisininkai ir aktyvistai įsitikinę, kad paauglės buvo priverstos nužudyti savo tėvą, kad išgelbėtų savo gyvybes, ir atkreipia dėmesį į tai, kad Rusijoje buitinio smurto aukoms trūksta teisinės apsaugos.

Šalyje negalioja jokių konkrečių teisės aktų, skirtų smurto šeimoje prevencijai, o aktyvistai jau ilgą laiką kaltina įstatymų leidėjus ir policiją žiūrint pro pirštus į išnaudojimą.

Rusija 2017 metais dekriminalizavo visus – išskyrus sunkiausius – tokio pobūdžio nusikaltimus. Paprastai policija nesikiša net ir rimčiausius buitinio smurto atvejus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)