Vašingtonas ketvirtadienį įvedė naujų sankcijų Irano atominės energetikos organizacijai ir jos vadovui Ali Akbarui Salehi.

JAV specialusis pasiuntinys Iranui Brianas Hookas apkaltino juos vaidinant „didelį vaidmenį Iranui pažeidžiant savo prisiimtus svarbius įsipareigojimus branduolinėje srityje“ ir viršijant „savo urano atsargų ir sodrinimo lygio ribas“.

Iraniečių URM pareiškime A. Mousavi nurodė, kad „ponas Salehi yra iškilus mokslo ir politikos veikėjas“ ir kad jam paskelbtos sankcijos liudija apie JAV „beviltiškumą“.

Sankcijos neturės „jokios įtakos taikios Irano Islamo Respublikos branduolinės programos veiklai“, pridūrė A. Mousavi.

Prieš tapdamas Irano atominės energetikos organizacijos vadovu A. A. Salehi įgijo branduolinės inžinerijos daktaro laipsnį JAV įsikūrusiame Masačusetso technologijų institute ir ėjo užsienio reikalų ministro pareigas 2010–2013 metais.

Nuo 2019 metų gegužės Iranas palaipsniui mažino savo įsipareigojimus, prisiimtus pagal 2015 metais sudarytą daugiašalį branduolinį susitarimą, reaguodamas į Vašingtono sprendimą vienašališkai pasitraukti iš šio pakto ir sugrąžinti Teheranui skaudžias sankcijas.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija kaltina Iraną mėginant įgyti branduolinių ginklų. Pati šiitiška respublika tokius teiginius neigia.