Airijos lyderis taip pat paragino Europos Sąjungą imtis kokio nors naujo vaidmens po Šaltojo karo prasidėjusioje epochoje – tokio kaip kova su klimato kaita – kuris sulaikytų kitas šalis nuo išstojimo iš Bendrijos, greitai turėsiančios jau 27 nares.

„Turime realiai žiūrėti į kylančius pavojus“, – sakė premjeras kalbėdamas Dubline, Britanijai paliekant bloką po 47 metų narystės jame.

„Nepavykus užtikrinti prekybos susitarimo, kiltų didžiulė grėsmė, egzistencinė grėsmė mūsų ekonomikai 2021 metais, todėl mums tikrai reikia to susitarimo“, – kalbėjo jis.

Po „Brexit“ įsigalios 11 mėnesių pereinamasis laikotarpis, kai JK ir toliau dalyvaus ES bendrojoje rinkoje ir laikysis kitų ES taisyklių. Per tą laikotarpį Londonas ir Briuselis turės susitarti dėl savo santykių ateityje.

Iki liepos mėnesio Londonas dar gali prašyti pratęsti pereinamąjį laikotarpį, nors britų premjeras Borisas Johnsonas viešai pažadėjo to nedaryti, nepaisant perspėjimų, kad tokios derybos paprastai užtrunka ilgiau.

Airija turi bendrą sieną su Jungtinei Karalystei priklausančia Šiaurės Airija, todėl Britanijos atsiskyrimas nepasiekus naujo prekybos susitarimo jai turėtų tiesioginį poveikį.

Dublinas siekia, kad Londonas ir Briuselis užsitikrintų kuo daugiau apimantį laisvos prekybos susitarimą. Tačiau tada Britanijai tektų ir toliau laikytis daugelio ES taisyklių.

B. Johnsonas sako sieksiantis, kad Britanija pati nusistatytų savo tvarką ir standartus.

„Mes žinome, kad laukia keletas gana neramių mėnesių“, – pareiškė L. Varadkaras.

Gyvenimo prasmė


L. Varadkaras „Brexit“ dieną pavadino didelio liūdesio diena, taip pat išryškinančia narystės ES privalumus.

Airijos vyriausybės vadovas padėkojo ES lyderiams už paramą Dublinui derybose, po kurių Britanija pagaliau, po trijų atidėjimų, išstos iš Bendrijos.

„JK pasitraukimas mums nėra tas įvykis, kurį reikėtų švęsti. Šiai progai paminėti nebus jokių atminimo monetų“, – sakė jis su užuomina į B. Johnsono vyriausybės išleistas progines 50 pensų monetas.

„Tačiau mes švenčiame ES partnerių pademonstruotą solidarumą ir dėkojame savo bičiuliams europiečiams, – kalbėjo L. Varadkaras. – Drauge mes esame tvirti, suskaldyti mes puolame žemyn.“

Airijos vyriausybės vadovas taip pat perspėjo, kad tikrosios Bendrijos egzistavimo priežastys, siekiant išvengti katastrofiškų karų protrūkio Europoje ir atsilaikyti prieš sovietinį bloką, jaunesnėms kartoms nebėra aktualios.

„Šiandien jaunoji karta nebepamena pasaulinio karo baisybių, fašizmo ir komunizmo blogybių. Jiems Europa turi sukurti naują projektą, naują raison d'etre (gyvenimo prasmę)", – sakė jis.

„Ta raison d'etre gali būti kova su iššūkiais, kuriuos galime įveikti tik imdamiesi kolektyvinių, daugiašalių veiksmų, ir pirmiausia tai yra (kova) su klimato kaita“, – pareiškė premjeras.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen tikisi surinkti milijardą eurų „žaliojo susitarimo“ įgyvendinimui, siekiant iki 2050 metų paversti ES neutralia anglies dioksido emisijų išmetimo atžvilgiu.