Susitarimas pasirašytas šaliai stengiantis sustiprinti oro erdvės gynybą NATO rytiniame sparne, išaugus Rusijos kariniam aktyvumui.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda sakė, kad tai yra „išskirtinai svarbi diena Lenkijos oro pajėgoms ir Lenkijos bei mūsų Europos dalies saugumui“.

Šalies gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas pasirašė tą sutartį ir perdavė dokumentą JAV ambasadorei Lenkijoje Georgette Mosbacher.

Sutarties pasirašymo ceremonija vyko Lenkijos oro pajėgų akademijoje rytiniame Demblino mieste.

A. Duda sakė, kad tai yra viena iš didžiausių sutarčių Lenkijos ginkluotųjų pajėgų istorijoje bei santykių su JAV stiprumo ženklas.

JAV valstybės departamentas gyrė Lenkijos įsipareigojimą modernizuoti savo oro pajėgas ir sakė, kad naujieji orlaiviai „pagerins Lenkijos galimybes užtikrinti kolektyvinę gynybą ir savigyną“.

Lenkija tikisi amerikiečių korporacijos „Lockheed Martin“ gaminamų orlaivių sulaukti 2024–2030 metais. Tada ji taps jau 10-a NATO valstybe, turinčia naikintuvų F-35.

Šiuos naikintuvus jau yra išbandžiusios JAV, Izraelio ir Jungtinės Karalystės oro pajėgos.

Sutartis su Lenkija taip pat apima mokymus, logistiką ir simuliatorius.

Šie orlaiviai pakeis dalį sovietų gamybos naikintuvų MiG-29, kuriuos vis dar naudoja Lenkijos oro pajėgos.

Opozicijos politikai kritikuoja, jų nuomone, pernelyg didelę sutarties kainą ir tvirtina, kad šalies oro pajėgas būtų galima modernizuoti ir kitais būdais.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo penktadienį sveikino Lenkijos sprendimą įsigyti naikintuvų F-35.

„Protingas prezidento Dudos ir ministro pirmininko [Mateuszo] Morawieckio sprendimas modernizuoti Lenkijos kariuomenę siekiant sutvirtinti mūsų partnerystę ir skatinti kolektyvinę gynybą bei savigyną“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV diplomatijos vadovas.

Gegužės pabaigoje Lenkija paprašė Vašingtono parduoti jai 32 amerikiečių korporacijos „Lockheed Martin“ gaminamus lėktuvus F-35A. Tuomet lenkų gynybos ministras pareiškė, kad jo šalies oro pajėgoms būtina pakeisti SSRS gamybos lėktuvus modernesniais modeliais.

Kaip anksčiau pranešė televizija CNN, naikintuvams įsigyti Varšuva skirs reikšmingą dalį savo gynybos biudžeto. 2019 metais Lenkija ketino išleisti gynybai 11,9 mlrd. JAV dolerių (10,7 mlrd. eurų).