Moteris vadovauja naujojo koronaviruso infekcijos patekimo ir plitimo Rusijoje kontrolės bei prevencijos štabui, skelbia BBC.

„Nustatyti du koronaviruso nešiotojai Rusijoje. Tai Kinijos piliečiai, gyvenantys Užbaikalėje, Tiumenės srityje“, – po štabo susirinkimo žurnalistams sakė T. Golikova.

Ji taip pat informavo apie Rusijos piliečių evakuacijos iš Uhano ir Hubėjaus provincijos pradžią. Būtent iš šio miesto ėmė plisti naujasis koronavirusas. Ministro pirmininko pavaduotojos teigimu, Rusijos piliečiai galės rinktis: likti Kinijoje arba grįžti. Nusprendę grįžti jie turės dvi savaites praleisti karantine.

T. Golikova pridūrė, kad Rusija apribojo lėktuvų skrydžius iš Kinijos ir į ją, tačiau oro linijų bendrovės „Aeroflot“ reisai į Pekiną, Šanchajų, Guangdžou ir Honkongą tebebus vykdomi. Anksčiau paaiškėjo, jog nuo penktadienio Šeremetjevo oro uoste visi reisai skristi į Kiniją arba grįžti iš Kinijos nukreipiami į F terminalą.

Tiriami du atvejai Estijoje

Sveikatos departamentas patvirtino, kad iš Talino viešbučio „Schlössle“ į ligoninę buvo nugabenti du turistai iš Kinijos įtariant koronavirusą.

Ligoninėje buvo paimta kraujo tyrimams atlikti. Tiesa, kraujo mėginius išsiuntė į Švediją, nes Estija dar neturi galimybių atlikti užsikrėtimo koronavirusu analizės, skelbia rus.delfi.ee.

Sveikatos departamentas jau susisiekė su tame pačiame viešbutyje apsistojusiais žmonėmis ir nurodė, kokių profilaktikos priemonių imtis. Kol kas neaišku, su keliais žmonėmis turistai turėjo kontaktą.

Kaip skelbta anksčiau, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį paskelbė koronaviruso nCoV2019 epidemiją ekstremalia situacija ir grėsme visuomenės sveikatai tarptautiniu mastu.

„Skelbiu tarptautinę ekstremalią situaciją visuomenės sveikatos srityje dėl visuotinio koronaviruso protrūkio“, – pareiškė PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Koronavirusas

Jis pabrėžė, kad labai palankiai vertina priemones, kurias Kinija taiko norėdama užkirsti kelią tolesnei viruso plėtrai. PSO vadovas jas pavadino „nauju veiksmų standartu esant tokioms situacijoms“. T. A. Ghebreyesuso teigimu, Kinijos valdžia turi viską, ko reikia, kad susidorotų su naujojo koronaviruso epidemija. Kita vertus, PSO negali numatyti padarinių, jeigu virusas patektų į šalį, kurioje sveikatos priežiūros sistema yra mažiau išvystyta.

Italija skelbia nepaprastąją padėtį

Italijos vyriausybė penktadienį paskelbė šalyje nepaprastąją padėtį, siekdama paspartinti pasiruošimus užkirsti kelią pavojingo naujo koronaviruso protrūkiui, kai Romoje buvo patvirtinti pirmieji užsikrėtimo šia liga atvejai.

Ketvirtadienį Italija informavo stabdanti visą oro susisiekimą su Kinija, patvirtinus, kad du šalyje atostogaujantys kinų turistai yra užsikrėtę koronavirusu, Kinijoje nusinešusiu jau mažiausiai 213 žmonių gyvybių.

Kinų pora yra izoliuota ir gydoma Romos Lazzaro Spallanzani infekcinių ligų institute.

Nepaprastoji padėtis, suteikianti regiono valdžios pareigūnams ypatingų galių ir supaprastinanti įprastus formalumus, truks šešis mėnesius, skelbia italų žiniasklaida.

Policija užantspaudavo miesto centre esančio viešbučio kambarį, kuriame buvo apsistojusi pora. Kitiems su ta pačia grupe į Italiją atvykusiems kinų turistams atliekami tyrimai dėl viruso.

Tyrimai paskirti ir tame pačiame viešbutyje dirbančiam 42 metų rumunui, sakoma žiniasklaidos pranešimuose.

Italijos civilinės aviacijos valdyba nurodė, kad leido nusileisti visiems lėktuvams, buvusiems ore, kai buvo paskelbta apie nutraukiamą oro susisiekimą su Kinija. Buvo tikrinama nusileidusių lėktuvų keleivių temperatūra.

Taip pat buvo leista pakilti lėktuvams, gabenantiems į Kiniją sugrįžtančius keleivius.

Į mirtinai pavojingo ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) sukėlėją panašaus viruso protrūkis pirmiausia pasireiškė Uhano mieste Kinijos Hubėjaus provincijoje. Virusas jau nusinešė mažiausiai 213 žmonių gyvybių ir išplito po mažiausiai 18 šalių.