Tuo pat metu Vašingtonas įvedė naujų sankcijų Teheranui, siekdamas padidinti jam spaudimą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018-aisiais pasitraukė iš tarptautinio branduolinio susitarimo, sudaryto vadovaujant jo pirmtakui Barackui Obamai. Reaguodamas Iranas nustojo vykdyti pagal šį paktą prisiimtus įsipareigojimus. Visgi didžiosios Europos valstybės teberemia šią sutartį ir ieško būdų ją išgelbėti.

JAV specialusis pasiuntinys Iranui Brianas Hookas pranešė, kad Amerika dar 60 dienų pratęsia griežtų sankcijų išimtis, kad Rusijos ir kitų šalių įmonės galėtų tęsti darbus Irano branduoliniuose objektuose, nebijodamos sulaukti Vašingtono bausmės.

Pratęsimas „leis tęsti neplatinimo projektus, ribojančius Irano branduolinę veiklą“, – sakė B. Hookas žurnalistams.

„Atidžiai stebėsime viską, kas vyksta Irano branduolinėje programoje. [Valstybės] sekretorius [Mike'as] Pompeo gali nutraukti projektus tų įvykių pagrindu“, – sakė jis.

Išimtys susijusios su Bušehro atomine jėgaine ir Arako sunkiojo vandens reaktoriumi. Branduolinės sutarties signatarės stengiasi užtikrinti, kad šie objektai nebūtų naudojami kariniais tikslais.

D. Trumpo administracija anksčiau nekart pratęsė sankcijų išimtis. Tačiau pernai lapkritį iš sąrašo objektų, kuriems taikomos sankcijų išimtys, buvo išbrauktas Fordo kompleksas. Šis žingsnis buvo žengtas reaguojant į Irano sprendimą nebesilaikyti apribojimų dėl urano sodrinimo lygio.

Iranas nusprendė nebesilaikyti sodrinimo apribojimų siekdamas paspausti Europą, kad ši imtųsi veiksmingų priemonių sušvelninti JAV sankcijų poveikį nuo naftos priklausomai šiitiškos respublikos ekonomikai.

Pratęsusios sankcijų išimtis, Jungtinės Valstijos iškart paskelbė naujas sankcijas Irano atominės energetikos organizacijos vadovui Ali Akbarui Salehi.

Branduolinės programos vadovas „asmeniškai dalyvavo paleidžiant naujas, pažangesnes urano sodrinimo centrifugas, skirtas padidinti šalies urano sodrinimo pajėgumus“, sakė B. Hookas.

Sankcijos numato, kad turi būti įšaldytas bet koks A. A. Salehi turtas Jungtinėse Valstijose. Šis žingsnis nepadarys praktinio poveikio, turint galvoje, kad Iranui jau seniai taikomos griežtos sankcijos.

B. Hookas taip pat paskelbė apie pirmą sandorį su Iranu per naują finansinį kanalą, skirtą palengvinti humanitarinio pobūdžio prekybą. Šaliai buvo parduota medikamentų vėžio gydymui ir transplantacijai.

D. Trumpui įvedus sankcijas Iranui, Vašingtonas tvirtino, kad humanitarinėms prekėms taikomos išimtys. Tačiau JAV žadant nutraukti praktiškai visą prekybą su Iranu, daugelis bendrovių delsė, bijodamos, kad galiausiai gali tapti amerikiečių sankcijų taikiniu.

Jungtinės Valstijos apie humanitarinį kanalą – bendrą su Šveicariją iniciatyvą – paskelbė praėjusiais metais.

Kritikai žingsnį įvertino skeptiškai, nes kiekvienam sandoriui būtina parengti šūsnį dokumentų, be to, Jungtinės Valstijos įspėja, kad gali panaudoti dokumentus sankcijoms įvesti, jei bus nustatyta pažeidimų.

D. Trumpas, artimas Irano priešininkų Saudo Arabijos ir Izraelio sąjungininkas, žadėjo kovoti su Teherano pastangomis plėsti savo įtaką regione, o sausio pradžioje įsakė nužudyti įtakingiausią šiitiškos respublikos generolą.