Tačiau daugelį mėnesių viskas iš esmės bus lygiai taip pat dėl pereinamojo laikotarpio, per kurį Briuselis ir Londonas turėtų susiderėti dėl būsimos partnerystės sąlygų.

Žemiau apžvelgiami svarbiausi būsimo proceso etapai.

Sausio 31-oji: „Brexit“ diena

„Brexito“ terminas buvo triskart atidėtas, kol JK parlamentas galiausiai ratifikavo susitarimą dėl išstojimo sąlygų.

JK oficialiai paliks ES penktadienį 23 val. Grinvičo (šeštadienį 1 val. Lietuvos) laiku – praėjus 43 mėnesiams po to, kai šalis 2016 metų birželį vykusiame referendume nubalsavo iš išstojimą iš Bendrijos.

Daugelis žmonių Britanijoje faktiškai nepajus jokių pokyčių dėl pereinamojo laikotarpio, per kurį bent iki 2020 metų gruodžio 31-osios bus išlaikytas status quo.

Tačiau JK nebeturės savo atstovų ES institucijose ir nebedalyvaus priimant sprendimus. Ji oficialiai bus „trečioji šalis“ – ES nepriklausanti valstybė. Šalis bus artima kaimynė, svarbi prekybos ir saugumo partnerė, tačiau nebepriklausys ES bendrajai rinkai su 450 mln. gyventojų.

Vasaris/kovas: prekybos derybų pradžia

JK sako esanti pasiruošusi vasario 1-ąją pradėti prekybos derybas, tačiau ES narės vis dar diskutuoja, ko norėtų iš šių derybų.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas vasario pradžioje pristatys savo idėjas dėl laisvosios prekybos sutarties. Jos metmenys galėtų būti parengti remiantis neseniai ES ir Kanados pasirašytu susitarimus.

Anot Briuselio pareigūnų, vasario 25 dieną ES valstybių ministrai galėtų patvirtinti ES mandatą deryboms. Tokiu atveju derybos galėtų prasidėti pačioje kovo pradžioje.

JK viliasi panašiu metu pradėti prekybos derybas su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis ES nepriklausančiomis šalimis.

Visgi prekyba nėra vienintelis klausimas, kurį Londonui reikia išspręsti su Briuseliu. JK ir ES glaudžiai bendradarbiauja saugumo, teisėsaugos, švietimo ir energetikos srityse, taip pat daugeliu kitų klausimu.

Liepos 1-oji: galutinis terminas prašyti pratęsimo

Numatyta, kad pereinamasis laikotarpis po „Brexito“ truks iki 2020 metų gruodžio 31-osios.

JK gali paprašyti pratęsti šį terminą vieneriems ar dvejiems metams, tačiau turi informuoti ES apie prašymą iki liepos 1 dienos.

B. Johnsonas tvirtina, kad neprašys pratęsti pereinamojo laikotarpio, nes, anot jo, šalis turi kiek įmanoma greičiau išsivaduoti nuo ES taisyklių ir reglamentų.

Gruodžio 31-oji: baigiasi pereinamasis laikotarpis

Nepratęsus pereinamojo laikotarpio ar nesudarius prekybos susitarimo, 2020 metų gale santykiai tarp JK ir ES bus nutraukti.

Naujas susitarimas leistų abiem šalims pradėti naują partnerystę.

Jei susitarti nepavyktų, per vieną naktį būtų smarkiai sutrikdyti susisiekimas, prekyba ir daugelis kitų ryšių abipus Lamanšo sąsiaurio.