Vizitas buvo planuojamas sausio pradžioje, bet paskui buvo atidėtas dėl įtampos Artimuosiuose Rytuose. Jo metu turi būti akcentuojama JAV parama Ukrainai, kovojančiai su Rusijos remiamais separatistais ir besistengiančiai išrauti korupciją.

„Kalbėsiu apie svarbų darbą, kurį Jungtinės Valstijos ir Ukraina toliau drauge dirbs kovodamos su korupcija toje šalyje“, – trečiadienį žurnalistams sakė M. Pompeo.

„Ir [sieksiu] užtikrinti, kad Amerika teiktų paramą, kurios Ukrainos žmonėms reikia, kad jie turėtų laisvą ir nepriklausomą valstybę“, – sakė jis savo lėktuve, skrisdamas į Kijevą po parą trukusios viešnagės Londone.

M. Pompeo susitiks su prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kuris yra D. Trumpo istorinės apkaltos dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongresui centre.

Demokratų paskirti kaltintojai apkaltos teisme Senate teigė, kad D. Trumpas akivaizdžiai bandė priversti Kijevą padėti jam apjuodinti galimą savo varžovą šių metų rinkimuose – buvusį viceprezidentą Joe Bideną.

Apkaltos skandalas yra susijęs su liepos 25-osios telefoniniu pokalbiu, kurio metu D. Trumpas spaudė V. Zelenskį inicijuoti tyrimą dėl J. Bideno.

D. Trumpas kaltinamas, kad sulaikė beveik 400 mln. dolerių (363 mln. eurų) karinę pagalbą Ukrainai ir pasinaudojo Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio noru susitikti su Amerikos lyderiu Baltuosiuose rūmuose kaip svertu įtikinti Kijevą imtis tokio tyrimo.

Amerikiečių finansinė ir karinė pagalba yra labai svarbi Kijevui, štai kodėl Ukraina stengėsi nesivelti į JAV rinkimų kampaniją ir bandė išsaugoti abiejų JAV didžiųjų partijų paramą.

„Labai atsargus“

„Pompeo bus labai atsargus, turint omenyje, kokia opi šį tema“, – turėdamas galvoje įtariamą D. Trumpo spaudimą Ukrainos lyderiui sakė Razumkovo politinių studijų centro Kijeve užsienio politikos analitikas Oleksijus Melnykas.

M. Pompeo atsisakė komentuoti, ar vizito metu ketina iškelti J. Bideno klausimą.

„Nenoriu kalbėti apie konkrečius asmenis. Neverta“, – sakė M. Pompeo ir pridūrė, kad aptars V. Zelenskio „įsipareigojimą“ kovoti su korupcija.

Valstybės sekretoriaus veiksmai pernai buvo smulkiai narstomi paaiškėjus, kad jis buvo tarp administracijos aukšto rango pareigūnų, klausiusių D. Trumpo liepos 25-osios pokalbio su V. Zelenskiu.

D. Trumpas pernai atleido ambasadorę Ukrainoje Marie Yovanovitch (Mari Jovanovič) ir kalbėdamasis su V. Zelenskiu ją smerkė.

Buvę karjeros diplomatai kaltino ištikimą D. Trumpo sąjungininką M. Pompeo tvirtai negynus M. Yovanovitch nei Baltuosiuose rūmuose, nei viešai.

M. Pompeo pozicija dėl M. Yovanovitch šią savaitę tapo jo ginčo su žurnalistais tema, kai vienai JAV visuomeninio radijo „National Public Radio“ (NPR) žurnalistei buvo uždrausta lydėti valstybės sekretorių per šią jo kelionę užsienyje, diplomatijos vadovui per ankstesnį interviu piktai susiginčijus su kita jos kolege.

Vizito metu M. Pompeo taip pat susitiks su Ukrainos užsienio reikalų ministru, gynybos ministru, naujos nepriklausomos Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios vadovu metropolitu Epifanijumi, žurnalistams pakalbės apie derybas su V. Zelenskiu.

Šeštadienį ryte M. Pompeo pratęs savo kelionę regione ir nuvyks į Baltarusiją. Vėliau jis dar lankysis Centrinės Azijos valstybėse Kazachstane ir Uzbekistane.