Šis retai skelbiamas įvertinimas turėtų padėti geriau koordinuoti tarptautines pastangas įveikti šią ligą.

„Mūsų didžiausias susirūpinimas – kad virusas išplis į šalis, kur sveikatos apsaugos sistemos silpnesnės... Tai nėra balsavimas dėl nepasitikėjimo Kinija“, – per spaudos konferenciją Ženevoje sakė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

JAV sveikatos apsaugos pareigūnai ketvirtadienį pranešė nustatę pirmą šalyje atvejį, kai asmuo užsikrėtė koronavirusu nuo kito žmogaus.

Kaip pranešama, vienas vyras užsikrėtė šiuo nauju virusu nuo savo žmonos.

„Antras žmogus, kuriam Ilinojuje diagnozuotas naujasis koronavirusas, yra Čikagos gyventojas; jis yra sutuoktinis [moters], kuriai pirmajai Ilinojuje buvo diagnozuotas“ šis virusas, sakė Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) direktorius Robertas Redfieldas.

Pirmas asmuo, kuriam JAV buvo diagnozuotas šis virusas, buvo į šeštą dešimtį metų įkopusi moteris, neseniai apsilankiusi koronaviruso protrūkio židiniu tapusiame Kinijos Uhano mieste. Jos sutuoktinis Kinijoje nesilankė.

Ketvirtadienį naujojo koronaviruso aukų skaičius išaugo iki 170, juo užsikrėtę yra daugiau nei 7 700 žmonių, pranešė Kinijos vyriausybė.

Virusas

Naujojo koronaviruso protrūkis pasiekė Indiją ir Filipinus

Filipinų ir Indijos vyriausybės ketvirtadienį patvirtino, kad šalyse užfiksuoti pirmieji užsikrėtimo nauju koronavirusu atvejai, ketvirtadienį pranešė užsienio žiniasklaida.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, Filipinuose infekcija diagnozuota 38 metų kinei, kuri sausio 21 dieną grįžo iš koronaviruso protrūkio epicentre tapusio Uhano miesto Kinijos Hubėjaus provincijoje.

Filipinų sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, užsikrėtusiai moteriai, šiuo metu gydomai ligoninėje, ligos simptomų kol kas nepasireiškė.

Pirmasis užsikrėtimo nauju virusu atvejis užfiksuotas ir Indijos pietvakarinėje Keralos valstijoje.

Indijos vyriausybė pranešė, kad užsikrėtęs pacientas izoliuotas, jo būklė – stabili.

Vietos žiniasklaida skelbia, kad užsikrėtęs asmuo – Uhano universiteto studentas.

Dėl koronaviruso Čekija nebeišduoda vizų Kinijos piliečiams

Čekija laikinai nutraukė vizų išdavimą Kinijos piliečiams. Tai ketvirtadienį žurnalistams pranešė šalies užsienio reikalų ministras Tomášas Petříčekas.

„Dėl koronaviruso plitimo (Kinijoje) Čekijos URM laikinai nutraukė vizų išdavimą KLR piliečiams. Čekijos ambasada Kinijoje taip pat nebepriima naujų prašymų išduoti vizą“, – sakė jis.

T. Petříčekas pridūrė, kad jo žinyba aktyviai sprendžia klausimą, kaip kuo greičiau evakuoti Čekijos piliečius iš Kinijos rajonų, kuriuose plinta naujo koronaviruso sukelta pneumonija. Omenyje turimi penki čekai. Čekijos URM šiuo reikalu bendradarbiauja su partneriais iš Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos, jos taip pat ruošiasi evakuoti savo piliečius iš Kinijos.

Koronaviruso 2019-nCoV sukeltos pneumonijos protrūkis buvo užfiksuotas praėjusių metų gruodžio pabaigoje Uhane – dideliame Kinijos prekybos ir pramonės centre, kuriame gyvena daugiau kaip 11 milijonų žmonių.

„Ikea“ uždarė visas Kinijoje esančias tinklo parduotuves

Švedijos baldų gamybos milžinė „Ikea“ ketvirtadienį paskelbė dėl mirtino koronaviruso protrūkio „iki tolesnio pranešimo“ uždarysianti visas žemyninėje Kinijoje įsikūrusias tinklo parduotuves.
Bendrovė pranešė, kad „nuo sausio 30-osios iki tolesnio pranešimo yra laikinai uždaroma 30 žemyninėje Kinijoje įsikūrusių tinklo parduotuvių“.

„Ikea“ trečiadienį buvo paskelbusi šalyje uždarysianti pusę tinklo parduotuvių, o praėjusią savaitę buvo pranešusi, kad mirtino viruso protrūkio epicentru laikomame Uhano mieste esanti tinklo parduotuvė laikinai neveiks.

Kinijoje įsikūrusiose „Ikea“ parduotuvėse dirbančių 14 tūkst. darbuotojų, „išleistų mokamų atostogų, iki tolesnio pranešimo buvo paprašyta likti namuose“, teigė bendrovė. Viruso protrūkis sukėlė nerimą dėl poveikio pasaulio ekonomikai, nes epidemija jau sutrikdė oro transportą, taip pat buvo paveikta pramonė, tarptautinė prekyba ir turizmas.

Kas yra naujasis koronavirusas?

Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (2019-nCoV) yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms.

Kaip žmogus gali užsikrėsti koronavirusu?

Tam tikri koronavirusai perduodami žmogaus žmogui, dažniausiai – artimo sąlyčio metu su sergančiuoju koronavirusine infekcija, pavyzdžiui, namų ar darbo aplinkoje, gydymo įstaigoje. Yra žinoma, kad naujasis koronavirusas (2019-nCoV) taip pat gali būti perduodamas žmogaus žmogui, tačiau šiuo metu dar trūksta epidemiologinės informacijos norint konkrečiai nustatyti, kaip naujasis koronavirusas plinta tarp žmonių (ribotai ar intensyviai). Kai kuriais koronavirusais (SŪRS, ARRS) galima užsikrėsti nuo gyvūnų.

Ar yra tikimybė, kad naujasis koronavirusas (2019-nCoV) gali patekti į Lietuvą?

Tiesioginių skrydžių iš Kinijos į Lietuvą nėra. Iš Kinijos į Europą tiesioginius skrydžius vykdo Italija, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pateikto rizikos vertinimo duomenimis, 2019-nCoV įvežimo į Europos Sąjungos (ES) ar Europos ekonominės erdvės (EEE) šalis rizika yra vidutinė. Jeigu ES ar EEE šalyse nustatytiems įvežtiniams atvejams laiku bus taikomos griežtos infekcijų prevencijos ir kontrolės priemonės, tokiu atveju tolesnio plitimo tikimybė bendruomenėje yra vertinama kaip žema. Sausio 28 d. duomenimis, registruoti 3 įvežtiniai atvejai Prancūzijoje ir 1 Vokietijoje.

Kokie simptomai pasireiškia žmonėms užsikrėtus koronavirusu?

Tai priklauso nuo koronaviruso tipo, tačiau dažniausiai pasitaikantys simptomai yra panašūs į gripą – karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Kur kreiptis, jei karščiuojate ir pasireiškia į gripą panašūs simptomai?

Jei žmogus nekeliavo į Kiniją, neturėjo kontaktų su šioje šalyje buvusiais asmenimis 14 dienų iki susirgimo, tokiu atveju pajutus šiuos simptomus reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jei simptomai pasireiškė keliaujant po Kiniją ar grįžus iš jos, ar per dvi savaites po kontakto su žmonėmis, neseniai buvusiais toje šalyje, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas. Jei simptomai pasireiškia skrendant lėktuvu, būtina nedelsiant informuoti lėktuvo įgulą.

Ar naujasis koronavirusas (2019-nCoV) sukelia sunkių susirgimų?

Šiuo metu žinoma, kad šis virusas gali sukelti lengvų, į gripą panašių simptomų ir sunkią ligos formą. Labiausiai pažeidžiami yra asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis (hipertenzija, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų ligomis, diabetu, sutrikus kepenų funkcijai).