Priešpaskutinę beveik pusę amžiaus trukusios JK narystės Europos Sąjungoje dieną B. Johnsonas su šalyje viešinčiu JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo sieks užglaistyti neseniai kilusius nesutarimus.

Britanijai atsidūrus istorijos kryžkelėje, B. Johnsonas puoselėja viltį sudaryti susitarimus dėl prekybos po „Brexit“ su JAV ir Europos Sąjunga, nors neseniai kilę nesutarimai kiek padidino įtampą Vašingtono ir Londono „ypatinguose santykiuose“.

Savo naują istorijos puslapį Britanija atvers penktadienį 23 val. Grinvičo (šeštadienį 1 val. Lietuvos) laiku, kai taps pirmąja iš ES pasitraukusia šalimi.

Nors po išstojimo dar 11 mėnesių JK laikysis daugumos ES taisyklių, pasibaigus pereinamajam laikotarpiui ji veikiausiai praras savo privilegijas Europos bendrojoje rinkoje – didžiausioje pasaulio ir svarbiausioje JK prekybos partnerėje.

Tačiau B. Johnsonas žada sudaryti ambicingą laisvos prekybos sutartį su 27 ES valstybėmis ir taip pat pasiekti naudingą prekybos susitarimą su JAV.

„Mūsų šaliai tai yra puiki akimirka... vilties ir galimybių akimirka“, – pareiškė britų lyderis trečiadienį, ruošdamasis kreiptis į tautą penktadienį 22 val. Grinvičo laiku – valandą prieš oficialų išstojimą.