Remdamasis JAV Gynybos departamento atstovais laikraštis rašė, kad rusų pareigūnai svarsto galimybes bazę steigti Berberos uoste Adeno įlankos pakrantėje, apie atsiskyrimą nuo Somalio paskelbusiame Somalilande.

Somalilando nepriklausomybė nėra pripažįstama tarptautinės bendrijos.

JAV pareigūnų duomenimis, Rusija taip pat išreiškė susidomėjimą galimybėmis statyti karinio jūrų laivyno logistikos centrą Eritrėjoje, tačiau neaišku, kiek šios derybos jau yra pasistūmėjusios.

Laikraštis pažymi, kad Vašingtonas susirūpino augančia Rusijos ir Kinijos įtaka Afrikoje, nes siekia šiame žemyne savų tikslų ekonomikos ir saugumo srityse.

Sovietų laikais Maskva buvo labai svarbi žaidėja Afrikoje, rėmė nepriklausomybės judėjimus ir parengė ištisą Afrikos lyderių kartą.

Tačiau jos ryšiai su Afrika sumenko 1991 metais subyrėjus Sovietų Sąjungai, o pastaraisiais metais Kinija iškilo kaip svarbiausia užsienio jėga žemyne, priversdama Rusiją ją vytis.

2018 metais prekyba tarp Rusijos ir Afrikos buvo verta 20 mlrd. dolerių (18 mlrd. eurų) – mažiau nei pusės Prancūzijos prekybos su Afrika ir dešimt kartų mažiau nei Kinijos prekybos su šiuo žemynu. Tik kalbant apie ginklų pardavimą Rusija Afrikoje pirmauja.