Galvojame apie visus, kurie padėjo sukurti tokią Europos Sąjungą, kokia ji yra šiandien. Apie susirūpinusius dėl savo ateities arba nusivylusius dėl Jungtinės Karalystės išstojimo. Apie tuos mūsų institucijų narius iš Jungtinės Karalystės, kurie padėjo formuoti politiką, pagerinusią milijonų europiečių gyvenimą. Galvosime apie Jungtinę Karalystę, jos žmones, jų kūrybiškumą, išradingumą, kultūrą ir tradicijas, kurie buvo gyva Europos Sąjungos panoramos dalis.

Mūsų jausmai rodo, kad Jungtinė Karalystė mums miela ir yra gerokai daugiau nei vien Europos Sąjungos narė. Visada labai apgailestavome dėl Jungtinės Karalystės sprendimo išstoti, tačiau drauge visada jį gerbėme. Pasiekėme susitarimą, kuris yra teisingas abiem šalims ir užtikrina, kad milijonų ES ir JK piliečių teisės ir toliau būtų saugomos toje vietoje, kurią jie vadina namais.

Sykiu turime žvelgti į ateitį ir kurti naują ilgamečių draugų partnerystę. Visos trys mūsų institucijos kartu padarys visa, ką gali, kad ji būtų sėkminga. Esame pasirengę siekti daug.

Kiek ši partnerystė bus glaudi, priklausys nuo sprendimų, kurie dar turi būti priimti. Nes kiekvienas pasirinkimas turi pasekmių. Be laisvo asmenų judėjimo negali būti laisvo kapitalo, prekių ir paslaugų judėjimo. Neužtikrinus vienodų sąlygų aplinkos, darbo, mokesčių ir valstybės pagalbos srityse, galimybės patekti į bendrąją rinką nebus optimalios. Nebūnant nare, neįmanoma išsaugoti narystės pranašumų.

Ateinančiomis savaitėmis, mėnesiais ir metais turėsime atpalaiduoti kai kuriuos saitus, kuriais penkis dešimtmečius buvo rūpestingai jungiamos ES ir Jungtinė Karalystė. O kartu turėsime dėti daug pastangų, kad, kaip sąjungininkai, partneriai ir draugai, tiestume ir naują kelią į priekį.

Jungtinė Karalystė nustos būti ES nare, tačiau liks Europos dalis. Mus neišvengiamai sieja bendra geografija, istorija ir ryšiai daugelyje sričių ir dėl jų savaime esame sąjungininkai. Toliau kartu spręsime užsienio reikalų, saugumo ir gynybos klausimus, siekdami bendro tikslo ir paisydami bendrų abipusių interesų. Tačiau tai darysime kitaip.

Nenuvertiname mūsų laukiančio uždavinio, tačiau esame įsitikinę, kad turėdami gerą valią ir ryžto galime sukurti ilgalaikę, konstruktyvią ir prasmingą partnerystę.

Tačiau rytoj nauja aušra nušvis ir Europai.

Per pastaruosius kelerius metus suartėjome – kaip tautos, institucijos ir žmonės. Tie metai mums priminė, kad Europos Sąjunga nėra vien rinka ar ekonominė galia, bet ir vertybės, kurioms visi pritariame ir kurias visi giname. Būdami kartu, esame daug stipresni.

Todėl Europos Sąjungos valstybės narės toliau telks jėgas ir kurs bendrą ateitį. Kai varžosi dideli galios centrai ir nerimsta geopolitikos audros, daug reiškia dydis. Jokia šalis negali viena sustabdyti klimato kaitos, rasti sprendimų skaitmeninei ateičiai ir būti išgirsta vis triukšmingesniame pasaulio gaudesyje.

Tačiau veikdama kartu Europos Sąjunga tai gali.

Galime, nes mūsų vidaus rinka didžiausia pasaulyje. Galime, nes esame pagrindiniai 80 šalių prekybos partneriai. Galime, nes esame dinamiškų demokratinių valstybių Sąjunga. Galime, nes mūsų tautos yra pasiryžusios ginti Europos interesus ir vertybes pasaulyje. Galime, nes ES valstybės narės naudosis didžiule kolektyvine ekonomine galia diskusijose su sąjungininkais ir partneriais – Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, Afrika, Kinija ar Indija.

Visa tai mums suteikia naują bendro tikslo pojūtį. Turime bendrą viziją, kur norime eiti, ir esame pasiryžę su užmoju imtis esminių mūsų epochos uždavinių. Norime pagal Europos žaliąjį kursą iki 2050 m. tapti pirmuoju poveikį klimatui neutralizuojančiu žemynu ir to siekdami kursime žmonėms naujas darbo vietas ir galimybes. Norime pirmauti naujos kartos skaitmeninėmis technologijomis. Norime teisingo pertvarkos proceso, kad galėtume paremti tuos, kuriuos pokyčiai paveiks labiausiai.

Manome, kad tai gali padaryti tik Europos Sąjunga. Tačiau žinome, kad tai galime padaryti tik drauge: žmonės, tautos, institucijos. Mes, trijų institucijų pirmininkai, pasižadame padaryti, ką galime.

Rytoj patekėjus saulei, šis darbas tęsis toliau.