Mičoakano valstijos tyrėjai sakė, kad buvo nustatyta, jog palaikai yra Homero Gomezo Gonzalezo, paskutinį kartą matyto gyvo sausio 14-ąją.

Jis buvo Rosarijo drugių draustinio valdytojų tarybos vadovas.

Pareigūnai nepateikė jokios informacijos apie H. Gomezo Gonzaleso mirties priežastį.

Praeitą savaitę prokurorai dėl H. Gomezo Gonzalezo dingimo iškvietė apklausti 53 vietos policijos pareigūnus.

Aktyvistai sakė, kad jo numanomas nužudymas gali būti susijęs su ginčais dėl neteisėtų miškų kirtimų, vandens išteklių arba įplaukų iš draustinio lankytojų. Tarnybos kol kas jokių prielaidų nepaskelbė.

Aplinkosaugininkas ir poetas Homero Aridjisas, ilgametis drugių draustinio gynėjas, pareiškė, kad H. Gomezo Gonzalezo mirtis yra „neraminanti“.

"Jeigu gali grobti ir žudyti žmones, dirbančius draustiniuose, kas Meksikoje gins aplinką?“ – klausė H. Aridjisas.

H. Gomezas Gonzalezas anksčiau dirbo savivaldybės žemėtvarkos tarnyboje ir vadovavo pastangoms išsaugoti kalnuose augančius pušų ir kėnių miškus, kuriuose žiemoja monarchai.

Milijonai monarchų atskrenda į Mičoakano miškus ir kitas vietas po 5,5 tūkst. km migracijos iš Jungtinių Valstijų ir Kanados. Drugiams reikalingi sveiki medžiai, apsaugantys juos nuo lietaus ir žvarbių orų.

Meksika sugebėjo sumažinti neteisėtų kirtimų, anksčiau kėlusių didelę grėsmę draustiniams, mastą. Vis dėlto buvo gauta pranešimų apie gausėjančius „sanitarinius“ kirtimus, neva šalinant sergančius arba kenkėjų apniktus medžius.

Regione taip pat kildavo ginčų dėl vandens, gaunamo iš kalnų versmių. Be to, daugelį žemės plotų jau seniai siekia užvaldyti avokadų plantacijų savininkai, nes sąlygos tame rajone yra itin tinkamos šiems vertingiems vaisiams auginti.