Bylą iškėlė Nyderlandų pilietybę turintis palestinietis Ismailas Ziada, kurio šeši giminaičiai žuvo per didelę Izraelio karinę operaciją prieš Gazos Ruožo kovotojus.

Tačiau teismas nurodė, kad pagal tarptautinę teisę negali svarstyti šios bylos, kurioje minimi B. Gantzas – pagrindinis premjero Benjamino Netanyahu politinis varžovas – ir buvęs Izraelio oro pajėgų vadas Amiras Eshelis.

„Apygardos teismas nusprendė, kad olandų teismas neturi kompetencijos svarstyti šią bylą, nes šie buvę Izraelio pareigūnai turi funkcinį imunitetą nuo jurisdikcijos“, – Hagos apygardos teisme sakė teisėja Larisa Alwin.

„Ši neliečiamybės forma, teisinė įprastinės tarptautinės teisės sąvoka, išvesta iš valstybės imuniteto, taikoma aktams, įvykdytiems atliekant viešąsias pareigas“, – sakė ji.

„Minimas aviacijos smūgis Gazos Ruože, kai žuvo šeši ieškovo giminaičiai, yra akto, įvykdyto atliekant viešąsias pareigas, pavyzdys“, – pažymėjo ji.

B. Gantzas „Operacijos „Apsauginis skardis“ (Protective Edge) metu buvo Izraelio gynybinių pajėgų Generalinio štabo viršininkas.

I. Ziados motina, trys broliai, brolienė, jaunas sūnėnas ir vienas draugas žuvo per smūgį Bureidžo pabėgėlių stovyklai Gazos Ruože 2014 metų liepos 20 dieną.

Izraelis sakė, kad „Operaciją „Apsauginis skardis“ pradėjo siekdamas sustabdyti savo piliečių apšaudymą raketomis ir sunaikinti tunelius, kuriais būdavo nelegaliai gabenami ginklai bei keliaudavo kovotojai.

Per teismo posėdį rugsėjo mėnesį I. Ziada teisėjams sakė, kad „siekia teisingumo“ ir kad Izraelio teisme nesulauktų teisingo proceso.

„Ieškovas mano, kad negali pateikti savo skundo niekur kitur ir kad byla yra pakankamai susijusi su Nyderlandais, nes jis turi Nyderlandų pilietybę ir gyvena Nyderlanduose“, – sakė teismas.

Iš viso per „Operaciją „Apsauginis skardis“ žuvo 2 251 palestinietis, daugiausia civiliai, ir 74 izraeliečiai, daugiausia kariai.