„Metų pabaigoje turime būti tikri dėl mūsų santykio pobūdžio“, – H. Maasas kaip kviestinis autorius rašė Vokietijos savaitraštyje „Die Zeit“. Straipsnyje jis aptarė po JK išstojimo prasidėsiantį pereinamąjį laikotarpį.

„Taigi, pasakysiu labai atvirai: taip, visi mes siekiame nulinių mokesčių ir nenorime jokių prekybos apribojimų, tačiau tai taip pat reiškia dempingo ir nesąžiningos konkurencijos atsisakymą. Netaikant tokių ar panašių standartų mūsų darbuotojams, vartotojams ir aplinkai apsaugoti, negali būti jokių kalbų apie visišką dalyvavimą didžiausioje bendrojoje rinkoje pasaulyje, – teigė H. Maasas. – Dėl šios priežasties JK ir ES turės vesti derybas dėl jų ekonominių ryšių po „Brexit“ tokiu būdu, kad sprendimai „nekenktų ES.“

Sugrįžęs prie saugumo ir gynybos problemų, ministras pareiškė, jog JK ir ES reikės ieškoti naujų bendradarbiavimo būdų, pavyzdžiui, kurti Europos Saugumo tarybą.

Tokia taryba galėtų padėti koordinuoti bendrą poziciją tokiais strateginiais klausimais kaip Europos saugumas. Ji taip pat įgalintų valstybes greičiau reaguoti į tarptautines krizes: „Dirbame kartu su Prancūzija, kad kaip įmanoma greičiau pristatytume šią idėją ir sukurtume pagrindą, ant kurio galėtume statyti mūsų ateities santykį“, – rašė Vokietijos užsienio reikalų ministras.

Jis taip pat pabrėžė, jog ES durys visada bus atviros, jei JK apsispręstų sugrįžti į bloką.
Pateikęs nuorodą į žinomą grupės „The Beatles“ dainą „Hello, goodbye“ („Labas ir iki“), H. Maasas teigė, kad kol kas buvo išspręstas tik atsisveikinimo klausimas.

„Bet, jei šis atsisveikinimas kada nors pasirodys ne toks galutinis, kaip tikėtasi, būkite tikri, kad visada turėsime jums vietą prie stalo Briuselyje ir savo širdyse“, – sakė H. Maasas.