„Mūsų pajėgoms per kelias pastarąsias dienas pavyko nugalėti terorizmą daugelyje kaimų ir miestų, įskaitant ir Maarat an Numaną“, – sakė Sirijos pajėgų atstovas.

2011 m. Maarat an Numanas buvo vienas pirmųjų miestų Šiaurės vakarų Idlibo provincijoje, sukilusių prieš Damasko vyriausybę, kitais metais miesto kontrolę perėmė prieš prezidento Basharo al-Assado valdymą kovojantys sukilėliai.

Maarat an Numaną kerta greitkelis M5, jungiantis Damaską ir Alepą – tai pagrindinė šalies arterija, kurią režimas siekia visiškai perimti.

Sirijos vyriausybės pajėgos ketina „sumedžioti visas likusias ginkluotas teroristines grupuotes, kol Sirijos žemė galiausiai bus apvalyta nuo terorizmo“, – televizijos transliacijos metu pareiškė režimo pajėgų atstovas.

Intensyvėjant režimo antskrydžiams, dešimtys tūkstančių civilių buvo priversti bėgti ir saugesnės gyvenamosios vietos ieškoti arčiau Turkijos pasienio.

Vyriausybės pajėgos, šiuo metu kontroliuojančios apie 70 proc. Sirijos teritorijos, ne vieną kartą žadėjo perimti visos valstybės kontrolę, taip pat ir sukilėlių kontroliuojamą Idlibo provinciją.

2011 m. žiauriai numalšinus Sirijos priešvyriausybinius protestus, prasidėjo pilietinis karas. Jis nusinešė daugiau nei 380 000 gyvybių ir privertė bėgti daugiau nei pusę visų Sirijos gyventojų.

„Išvalyti Sirijos žemę“


Pagalbos organizacijos perspėjo, kad naujausias smurtas dar labiau didina didžiausią šio pilietinio karo humanitarinę katastrofą.

Vyriausybinės pajėgos, kurios dabar kontroliuoja maždaug 70 proc. Sirijos teritorijos, ne kartą žadėjo atsiimti visą šalį, įskaitant Idlibą.

Atkovojusi Maarat an Numaną, Sirijos armija siekia „surasti visas likusias ginkluotų teroristų grupes, kol Sirijos žemė bus išvalyta nuo terorizmo“, sakė atstovas.

Trečiadienį armija tikrina miestą ieškodama apgaulingų minų ir nesprogusių sprogmenų, pranešė SOHR. Nurodoma, kad visi sukilėliai buvo nukauti arba pasitraukė.

Kažkada Maarat an Numanas buvo protestų prieš B. al Assadą epicentras, pritraukdavęs minias iš aplinkinių kaimų.

Mieste taip pat yra romėnų ir Bizantijos laikų mozaikų muziejus, kurį savanoriai per karą bandė apsaugoti smėlio maišais.

Sukilėliai vis dar kontroliuoja daugiau kaip pusę Idlibo provincijos ir kai kurias kaimyninių Alepo bei Latakijos provincijų dalis.

Kovos tarp vyriausybinių pajėgų ir sukilėlių trečiadienį taip pat tęsėsi Alepo provincijos pietuose, pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR.

Į šiaurę nuo Maarat an Numano fronto linija buvo nustumta per 10 km nuo Sarakibo miesto – kitos stotelės prie greitkelio M5, sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

Per Sirijos pilietinį karą jau žuvo daugiau kaip 380 tūkst. žmonių, o savo namus turėjo palikti daugiau kaip pusė šalies gyventojų. Karas 2011 metais prasidėjo brutaliu antivyriausybinių protestų slopinimu.