Gilėjančios krizės mastą pabrėžė faktas, kad naujausias užsikrėtusiųjų Kinijoje skaičius viršijo nustatytą per 2002–2003 metais siautusį ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) protrūkį.

Tąsyk SARS protrūkis pasaulyje nusinešė iš viso beveik 800 žmonių gyvybių. Daugiausiai žmonių nuo šios ligos mirė žemyninėje Kinijoje ir Honkonge.

Naujasis virusas – 2019-nCoV – išplito į daugiau kaip 15 šalių. Jis pirmąkart buvo aptiktas Uhano mieste praeitų metų pabaigoje.

Kol kas visi patvirtinti mirtini šios ligos atvejai buvo Kinijoje.

Tarnybos praeitą savaitę įvedė transporto suvaržymus Uhane ir miesto apylinkėse, ėmusis precedento neturinčių karantino priemonių, dėl kurių faktiškai įstrigo daugiau kaip 50 mln. žmonių.

Kinija deda dideles pastangas, kad sustabdytų ligos plitimą: buvo uždraustos turistų grupių išvykos į užsienį, uždarytos mokyklos, taip pat pratęstas Naujųjų metų pagal mėnulio kalendorių šventinis laikotarpis.

Pasaulyje didėjant susirūpinimui Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir daugelis kitų šalių rekomendavo savo piliečiams nevykti į Kiniją.

Evakuacijos

Tarp įstrigusių Uhane yra tūkstančiai užsieniečių.

Kelios šalys jau kelias dienas dėjo pastangas saugiai evakuoti iš miesto savo piliečius, bet susidūrė su didelėmis logistinėmis, medicininėmis ir biurokratinėmis kliūtimis.

Japonija ir JAV trečiadienį pirmosios sugebėjo evakuoti į Uhano dalį savo piliečių.

Japonijos lėktuvu, trečiadienį ryte nusileidusiu Tokijuje, buvo parskraidinta apie 200 žmonių.

Orlaivyje buvo medikų, tikrinusių keleivių sveikatą, bet Japonijos sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad šiems asmenims karantino taikyti neplanuojama.

Evakuotųjų tiesiog bus paprašyta likti namuose ir vengti lankytis žmonių susibūrimo vietose, kol paaiškės jų tyrimų rezultatai.

Vienas JAV užsakomojo reiso lėktuvas trečiadienį irgi pakilo iš Uhano, skraidindamas maždaug 200 amerikiečių, įskaitant vietinio Amerikos konsulato darbuotojus.

„Šie keleiviai bus rūpestingai patikrinti ir stebimi, kad būtų apsaugota jų sveikata, taip pat jų tėvynainių amerikiečių sveikata ir saugumas“, – sakė viena Valstybės departamento atstovė.

Europos Sąjunga planuoja šią savaitę evakuoti savo piliečius dviem Prancūzijos lėktuvais. Tą patį ketina padaryti Pietų Korėja.

Savo piliečių evakuacijos galimybę svarsto ir kelios kitos valstybės.

Daugiau mirčių

Tuo tarpu virusas Kinijoje toliau plinta ir žudo.

Pareigūnai trečiadienį sakė, kad patvirtintų užsikrėtimo atvejų Hubėjaus provincijoje – epidemijos epicentre, kurio sostinė yra Uhano miestas – pagausėjo daugiau kaip 800, palyginus su padėtimi ankstesnę dieną.

Visoje šalyje patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius padidėjo iki 5 974, o mirus dar 26 pacientams protrūkio aukų skaičius išaugo iki 132.

Visi nauji mirties atvejai, išskyrus vieną, užregistruoti Hubėjuje. Dar vieno naujuoju virusu užsikrėtusio žmogaus mirtis užregistruota provincijoje į šiaurę nuo Hubėjaus.

Manoma, kad viruso pirminis šaltinis buvo laukinių gyvūnų turgus Uhane. Prasidėjus masinėms Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių kelionėms, virusas išplito po visą šalį.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas antradienį per derybas su Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovu Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu pavadino naująjį koronavirusą „demonu“.

Po Xi Jinpingo ir Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso derybų PSO paskelbė, kad abi šalys sutarė „kuo greičiau“ nusiųsti į Kiniją tarptautinių ekspertų, kurie „vadovautų pasauliniam atsakui“.

„Viruso plitimo Kinijoje ir pasaulyje sustabdymas yra didžiausias PSO prioritetas“, – sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Iki antradienio visi susirgimo atvejai keliolikoje valstybių buvo susiję su žmonėmis, pabuvojusiais Uhane ar jo regione.

Tačiau tuomet Japonija ir Vokietija pranešė apie pirmus patvirtintus atvejus, kai žmonės užsikrėtė nuo kitų žmonių ne Kinijos teritorijoje. Dar vieną panašų atvejį tiria Vietnamas.

Vokietija jau yra patvirtinusi keturis užsikrėtimo atvejus. Visi šie pacientai yra vienos Bavarijos firmos darbuotojai, dalyvavę mokymuose, į kuriuos taip pat buvo atvykusi viena Kinijos pilietė, paskelbė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Kai kurie ekspertai gyrė Pekiną, kad jis aktyviau ir atviriau reagavo į 2019-nCoV protrūkį, palyginus su reakcija į 2002–2003 metų SARS epidemiją.

Tačiau kiti sako, kad kinų pareigūnai iš pradžių didesnį dėmesį pastangoms sudaryti įspūdį, jog padėtis yra stabili, o ne reakcijai į protrūkį, kai šis pradėjo plėstis.

Jungtinės Valstijos antradienį paprašė Kinijos intensyvinti bendradarbiavimą dėl šios epidemijos su tarptautiniais sveikatos apsaugos pareigūnais.

„Raginame Kiniją: didesnis bendradarbiavimas ir skaidrumas yra svarbiausi žingsniai, kurių galite imtis siekdami veiksmingesnio atsako“, – žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ir socialinio aprūpinimo sekretorius Alexas Azaras.

Jis pridūrė, kad Jungtinės Valstijos jau tris kartus pasiūlė Kinijai pagalbą, bet teigiamo atsako nesulaukė.

Atskirai JAV sveikatos apsaugos pareigūnai sakė kuriantys vakciną, bet šiam darbui prireiks daugelio mėnesių.