Incidentas įvyko po pranešimų apie labai padidėjusį bandymų patekti į Šengeno erdvę skaičių.

Policija pateikė kamerų 5 val. 30 min. vietos (6 val. 30 min. Lietuvos) laiku nufilmuotą medžiagą, kurioje matyti žmonės, daugelis – su kuprinėmis, peršokantys sieną ir bėgantys pro geležinius vartus Reskės sienos perėjoje.

„Maždaug 60–70 nelegalių migrantų grupė organizuotai ir agresyviai pabandė patekti į Vengrijos teritoriją iš Serbijos“, – žurnalistams Budapešte sakė policijos aukšto rango pareigūnas Karoly Pappas.

Vienas iš trijų budėjusių ginkluotų sargybinių paleido tris įspėjamuosius šūvius į orą ir po to dauguma grupės narių nubėgo atgal į Serbiją, kol atvyko policijos pastiprinimas“, – pridūrė jis.

Keturi vyrai, kurie nubėgo maždaug 60–70 m į Vengriją, vėliau buvo sučiupti ir areštuoti, nurodė pareigūnas. Pasak jo, policija „hermetiškai uždarė“ rajoną aplink Reskę.

Rajono policijos atstovas Gergely Varkonyi naujienų agentūrai AFP sakė, kad „kai kurie“ grupės nariai vis dar laisvėje.

Tuo metu kaimyninės Serbijos pasienio policija „surado 37 migrantus, anksti ryte, maždaug 5 val. bandžiusius nelegaliai patekti į Vengriją“.

Grupė bandė perkirpti tvorą Vengrijos pusėje, netoli 2-osios Horgošo sienos perėjos, sakoma Serbijos vidaus reikalų ministerijos pareiškime. Vėliau jie buvo nuvežti į policijos nuovadą netoliese esančiame Kanižos mieste.

Vengrijos nacionalistų premjero Viktoro Orbano patarėjas Gyorgy Bakondi citavo policijos skaičius, pasak jo, rodančius, kad smarkiai padaugėjo bandymų kirsti pietinę Vengrijos sieną.

Šį mėnesį tokių bandymų jau buvo 3,4 tūkstančio, sakė jis ir pridūrė, kad pernai šis skaičius būdavo keli šimtai per mėnesį.

Anksčiau šį mėnesį Vengrijos policija pranešė nusiuntusi pastiprinimą prie sienos ir pradėjusi laivais patruliuoti Tisos upėje, kuria eina dalis sienos su Serbija.

2015 metais, per migracijos į Europą piką, Reskėje migrantai ir prieglobsčio prašytojai susirėmė su Vengrijos riaušių policija. Tai įvyko kitą dieną po to, kai siena buvo uždaryta pastačius tvorą su spygliuota viela viršuje.

Griežtų antiimigracinių pažiūrų V. Orbanas sako ginantis Šengeno erdvės sieną. Tačiau Briuselis ir žmogaus teisių gynimo grupės jį kritikavo dėl griežtos sienos apsaugos politikos.