JK premjero Boriso Johnsono vyriausybėje einantis Europos ir Amerikų reikalų ministro pareigas Christopheris Pincheris dalyvavo reguliariame ES Bendrųjų reikalų tarybos posėdyje.

JK oficialiai išstos iš Europos Sąjungos penktadienį vidurnaktį Briuselio laiku, o britų ministrai nuo tada nebedalyvaus vidiniuose ES Tarybos susitikimuose.

„Tai yra istorinė savaitė Jungtinei Karalystei ir Europos Sąjungai“, – po niekuo neišsiskiriančio ministrų posėdžio žurnalistams Briuselyje sakė Ch. Pincheris.

Kaip ir kiti JK pareigūnai, Ch. Pincheris tikino, kad britai palieka ES institucijas, tačiau nori išlikti draugais su Europos žemynu.

„Labai aiškiai sakome, kad esame optimistiška, į išorę žiūrinti ir laisvai prekiaujanti tauta, kuri sieks draugiško bendradarbiavimo su Europos Sąjunga, paremto laisvosios prekybos sutartimi“, – teigė ministras.

Jis taip pat padėkojo JK partneriams už ilgametę draugystę, tačiau pridūrė: „Dabar tikimės visai kitokio pasaulio ir visai kitokių santykių.“

Tiesa, kai kurie ministro kolegos padėtį vertino skeptiškai ir tikino, kad Jungtinė Karalystė gali tapti pažeidžiama prekybos derybose su JAV ir ES – kur kas didesnėmis ekonomikomis.

Prancūzijos Europos reikalų ministrė Amelie de Montchalin pesimistiškai vertino B. Johnsono ambicijas pasirašyti naujus prekybos susitarimus.

„Prarandame partnerę, prarandame narę, taip pat manau, kad JK praras daug paramos daugelyje derybų, apie kurių pradžia artimiausiomis savaitėmis paskelbė JK“, – pareiškė A. de Montchalin.

„Prekybos derybose su Jungtinėmis Valstijomis ir kitais JK dabar bus viena“, – sakė ji, sukeldama abejones dėl to, ar iki metų pabaigos Briuseliui ir Londonui pavyks pasirašyti laisvosios prekybos sutartį.

Jos kolega iš Vokietijos Michaelis Rothas, kurio vyriausybė pirmininkaus ES antrąjį metų pusmetį, tikino, kad visapusiško susitarimo „nepavyks pasiekti“, nes tam yra tiesiog per mažai laiko.

„Neturime daug laiko. Visi turi suprasti, kad žaidimai turi liautis. Pastaraisiais mėnesiais iššvaistėme daug laiko“, – sakė M. Rothas.