„Mes kalbame apie 10–30 žuvusiųjų“ per žudynes šiaurinės Sumo provincijos Silgadžio gyvenvietėje, nurodė saugumo pareigūnas.

Išpuolis buvo surengtas šeštadienį, o pirmadienį džihadistai tebebuvo tame rajone, pasakojo vienas gyventojas telefonu iš netoliese esančio Burzangos miesto, remdamasis iš gyvenvietės pabėgusių žmonių pasakojimais.

„Teroristai apsupo žmones gyvenvietės turgavietėje, o po to suskirstė juos į dvi grupes. Vyrai buvo nužudyti, o moterims liepta išvykti iš gyvenvietės“, – pasakojo šaltinis.

Saugumo pajėgų grupės išvyko į tą vietą, bet „privažiavimas į gyvenvietę veikiausiai yra užminuotas savadarbėmis minomis, todėl jiems reikia veikti labai atsargiai“, sakė šaltinis saugumo pajėgose.

Šimtai žuvusiųjų

Vis daugiau aukų pareikalaujančios islamistų atakos Burkina Fase nuo 2015 metų iš viso nusinešė beveik 800 žmonių gyvybių. Be to, smurtas privertė dar 600 tūkst. žmonių palikti savo namus. Neramumai, atslinkę iš kaimyninio Malio, prasidėjo Burkina Faso šiaurėje, bet jau išplito ir į rytus.

Prieš savaitę šiaurinėje Sanmatengos provincijoje džihadistai surengė žudynes dviejose gyvenvietėse ir nužudė 36 žmones. Dėl šio įvykio prezidentas Rochas Marcas Christianas Kabore paskelbė dviejų dienų nacionalinį gedulą.

Afrikos Sachelio regione esantis Burkina Fasas yra viena skurdžiausių pasaulio valstybių.

Jos karinės pajėgos yra pernelyg blogai aprūpintos ir prastai apmokytos, kad pažabotų džihadistų keliamą grėsmę, nors pastaraisiais mėnesiais kariuomenės vadovybė pranešė apie maždaug 100 nukautų islamistų kovotojų.

Paprastai motociklais atvažiavę džihadistai surengia išpuolius turgavietėse.

Regione dabar yra dislokuota maždaug 4,5 tūkst. Prancūzijos karių, taip pat ginkluoti bepiločiai lėktuvai. Be to dar 13 tūkst. JT taikdarių pajėgos tarnauja Malyje.

Tarptautinės pajėgos palaiko Burkina Faso, Čado, Malio, Mauritanijos ir Nigerio regioninį bloką „G5 Sahel“.

Praėjus dienai po išpuolių Sanmatengoje Burkina Faso parlamentas vienbalsiai priėmė įstatymą dėl vietos savanorių telkimo kovai su džihadistais.

Vyresni nei 18 metų savanoriai turės 14 dienų karinius apmokymus, o po jų bus aprūpinti šaunamaisiais ginklais ir ryšių įranga.

Naujokai turėtų užsiimti žvalgyba, teikti informaciją ir ginti savo bendruomenes išpuolių atveju, kol atvyks saugumo pajėgos, nurodė gynybos ministras Cheriffas Sy.

Remiantis JT duomenimis, pernai per džihadistų išpuolius Burkina Fase, Malyje ir Nigeryje žuvo maždaug 4 tūkst. žmonių, dar šimtai tūkstančių turėjo palikti savo namus.