Pasak PSO, ji vis dar „laukia paaiškinimų“ dėl savo vadovo Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso, kuris Pekine aptarė infekcijos stabdymą su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir kitais pareigūnais, komentarų.

JAV, Japonija ir kelios kitos šalys rengia planus saugiai evakuoti savo piliečius iš Kinijos centrinėje dalyje esančio Uhano, kur atsirado naujasis koronavirusas, jau pareikalavęs daugiau kaip 100 gyvybių visoje Kinijoje.

Daugiau kaip 50 mln. žmonių Uhane ir aplinkiniuose miestuose paveikė šių miestų uždarymas sustabdant skrydžius ir keliones traukiniais bei autobusais.

PSO „nerekomenduoja evakuoti [užsienio] piliečių ir paragino tarptautinę bendriją išlaikyti ramybę ir nereaguoti pernelyg jautriai“, sakoma Kinijos oficialiosios naujienų agentūros „Xinhua“ pranešime.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi PSO vadovui pasakė, kad Kinija turi „visus pajėgumus, pasitikėjimą ir išteklius epidemijai greitai įveikti“, sakoma pranešime.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas antradienį vakare parskris į Ženevą, sakė atstovas Christianas Lindmeieris.

PSO praėjusią savaitę nusprendė neskelbti dėl šio protrūkio pasaulinės kritinės padėties, kuri būtų sudariusi sąlygas griežtesniam tarptautiniam atsakui, pavyzdžiui, kelionių suvaržymams.

Tačiau pirmadienį organizacija pripažino padariusi klaidą, kai iš pradžių viruso grėsmę visam pasauliui įvertino kaip „vidutinišką“. Vėlai sekmadienį PSO paskelbė atnaujintą pranešimą, kuriame nurodė, kad iš tikrųjų grėsmė yra „pasaulio mastu didelė“.

Naujuoju virusu visoje Kinijoje jau užsikrėtė daugiau kaip 4,5 tūkst. žmonių, nurodo sveikatos apsaugos pareigūnai. Be to, yra dar 7 tūkst. įtariamų, dar tikrinamų atvejų.