Pasak UNHCR atstovo spaudai Babaro Balocho teigimu, Čade pabėgėliai glaudžiasi keliuose kaimuose Sudano ir Čado pasienyje.

„Gyvenimo sąlygos yra sunkios. Daugelis jų gyvena be atvirame lauke arba po savadarbe pastoge, beveik be apsaugos nuo oro sąlygų. Skubiai reikalingas maistas ir vanduo“, – sakė jis.

Pasak B. Balocho, UNHCR ir kitos organizacijos tiekia humanitarinę paramą, tačiau „atvykstančių pabėgėlių srautas greitai aplenks mūsų pajėgumus“.

UNHCR skaičiuoja, kad į Čadą iš Vakarų Darfūro perskėlusių pabėgėlių skaičius „per artimiausias savaites gali pasiekti 30 tūkst.“.

Vakarų Darfūre pastaruoju metu kovoja afrikiečių Masalit ir arabų Rizeigat gentys. Šios dvi grupės kovoja tarpusavyje nuo 2003 m., kai prasidėjo Darfūro konfliktas.

Pastarąjį mėnesį, paaštrėjus konfliktui tarp afrikiečių žemdirbių ir arabų klajoklių, per susirėmimus žuvo dešimtys žmonių.

„UNHCR komandos įvykio vietoje turi žinių apie bėgančius žmones, nes jų kaimai, namai ir kita nuosavybė buvo užpulta ir sudeginta“, – tvirtino B. Balochas.

Jis tikino, kad UNHCR siekia „tarptautinės bendruomenės paramos pereinamajai Sudano vyriausybei sprendžiant esmines Darfūro konflikto priežastis“.

Darfūre, kurį sudaro 5 valstijos, konfliktas prasidėjo 2003 m.
Darfūre susirėmimai prasidėjo, kai afrikiečių mažumo sukilėliai ėmėsi ginklo prieš arabų dominuojamą dabar jau nuversto prezidento Omaro al-Bashiro vyriausybę, kurią jie kaltino marginalizuojant regioną.
JT duomenimis, iš viso per Darfūro konfliktą žuvo 300 tūkst. žmonių, dar 2,5 mln. buvo priversti bėgti iš savo namų.

Nors pastaraisiais metais konflikto mastas sumažėjo, tačiau pavienių smurto protrūkių vis dar pasitaiko.