Laikraštyje „Jyllands-Posten“ pirmadienį paskelbtoje karikatūroje nupiešta Kinijos vėliava, kurios viršutiniame kairiajame kampe esančias geltonas žvaigždes pakeitė naujojo patogeno piešiniai.

Kinijos ambasada Danijoje šią karikatūrą pavadino „įžeidimu Kinijai“, kuris „užgauna Kinijos piliečių jausmus“.

Ambasada pareiškė, kad šis piešinys peržengė „žodžio laisvės etikos ribas“ ir pareikalavo, kad laikraštis ir karikatūros autorius Nielsas Bo Bojesenas „išreikštų apgailestavimą dėl savo klaidos ir viešai atsiprašytų Kinijos žmonių“.

Kinijoje naujasis koronavirusas, kurio židinys yra Uhano mieste ir jo apylinkėse, jau nusinešė daugiau nei 100 gyvybių, antradienį juo užsikrėtę buvo daugiau nei 4 tūkst. žmonių.

Taip pat užregistruota maždaug 50 koronaviruso atvejų Azijoje, Europoje ir Šiaurės Amerikoje.

Antradienį laikraščio „Jyllands-Posten“ vyriausiasis redaktorius Jacobas Nybroe pareiškė, kad laikraštis net „nesvajoja“ juoktis iš padėties Kinijoje, tačiau atsisakė atsiprašyti.

„Negalime atsiprašyti už tai, kas, mūsų nuomone, nėra neteisinga. Mes neturėjome jokių ketinimų pažeminti arba pašiepti ir nemanome, kad piešinys tai daro“, – sakė J. Nybroe.

„Kaip aš suprantu, tai tiesiog yra skirtingos kultūrinio suvokimo formos“, – pridūrė jis.

Laikraštį palaikė ir keli danų politikai. Laikraštyje „Politiken“ cituojama ministrė pirmininkė Mette Frederiksen sakė, kad „Danijoje mums visiems suteikta išraiškos laisvė. Taip pat ir piešti.“

„Jyllands-Posten“ jau ne pirmą kartą sukelia nesutarimus. 2005 metais šis leidinys išspausdino kelias musulmonų pranašą Muhammadą vaizduojančias karikatūras, išprovokavusias protestus kai kuriose musulmoniškose šalyse.