„Sirijos kariuomenė užėmė didžiąją dalį rajonų Maarat an Numane“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA.

Kiek anksčiau Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) informavo, kad Maarat an Numano miestas šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje „yra visiškai apsuptas, o režimo pajėgos pradėjo vakarinės miesto dalies šturmą“.

Šis miestas yra beveik ištuštėjęs po kelių mėnesių bombardavimo.

Maarat an Numanas yra ties greitkeliu M5, jungiančiu Damaską su antruoju pagal dydį Sirijos miestu Alepu. Tai pagrindinė arterija, kurios siekia režimas, bandantis vėl išjudinti ekonomiką.

Maarat an Numanas taip pat yra antras pagal dydį urbanistinis centras Idlibe – apsiaustame opozicijos bastione, kurio režimas nekontroliuoja nuo 2012 metų.

Damaskui lojalios pajėgos nuo penktadienio užėmė daugiau kaip 23 miestelius ir kaimus aplink Maarat an Numaną ir visiškai jį apsupo, nurodė SOHR.

Puolimas yra užsitęsusios režimo kampanijos Sirijos šiaurės vakaruose dalis. Šiame regione dominuoja aljanso „Hayat Tahrir al Sham“ džihadistai ir juos remiantys sukilėliai.

Nuo gruodžio mėnesio dėl smurto savo namus Sirijos šiaurės vakaruose turėjo palikti maždaug 358 tūkst. žmonių, nurodo Jungtinės Tautos.

Rajonuose į šiaurę nuo Maarat an Numano režimo sąjungininkės Rusijos bombardavimas pastarosiomis dienomis sukėlė naują pabėgėlių bangą; šimtai transporto priemonių važiuoja prie sienos su Turkija, pranešė SOHR ir naujienų agentūros AFP korespondentai.

Daugiausiai žmonių bėgo iš Sarakibo miesto ir Zavijos regiono, esančių į šiaurę nuo Maarat an Numano.

Rusija bombardavo rajonus aplink pagrindinius išvažiavimus, nors iš ten bėgo daug civilių, sakė SOHR.

Misty Buswell iš tarptautinės pagalbos organizacijos „International Rescue Committee“ (IRC) perspėjo, kad naujausia eskalacija „tik padidins humanitarinę katastrofą, kuri jau rutuliojasi“.

Idlibo regione gyvena 3 mln. žmonių, kurių pusė jau buvo priversti palikti namus kitose šalies dalyse.