Naujienų agentūros AFP duomenimis, tai yra pirmasis patvirtintas užsikrėtimo šia liga nuo kito žmogaus atvejis Europoje.

Šanchajuje gyvenanti kinė darbuotoja „pasijuto blogai sausio 23-ąją skrisdama namo“, per spaudos konferenciją sakė Bavarijos sveikatos apsaugos ir maisto saugumo biuro vadovas Andreasas Zapfas.

Pirmadienį vakare naujojo koronaviruso infekcija buvo patvirtinta 33 metų vokiečiui, su kuriuo minėta Kinijos pilietė dalyvavo viename susitikime Bavarijoje.

Vyras tebelaikomas izoliuotas ligoninėje, bet A. Zapfas sakė, kad pacientas „jaučiasi gerai“.

Grįžusi į Kiniją kinų moteris nedelsdama kreipėsi į gydytoją; buvo patvirtinta, kad ji užsikrėtė virusu, pastarosiomis savaitėmis sparčiai išplitusiu šalyje. Pirmasis užsikrėtimo atvejis buvo užfiksuotas Uhano mieste.

Pasak A. Zapfo, moteris neseniai lankėsi pas savo tėvus Uhano regione ir vėliau sugrįžo į Vokietiją.

„Webasto“ savo pareiškime pranešė įšaldžiusi visas verslo keliones į Kiniją ir atgal „mažiausiai artimiausioms dviem savaitėms“.

Vokiečių medicinos įstaigų darbuotojai tikrina apie 40 žmonių, su kuriais neseniai kontaktavo abu užsikrėtę darbuotojai, įskaitant jų kolegas ir šeimos narius.

Pirmoji šalis Europoje, pranešusi apie užsikrėtimo koronavirusu atvejus buvo Prancūzija. Sausio 24 d. šalies praeigūnai pranešė, kad Prancūzijoje patvirtinti trys užsikrėtimo nauju koronavirusu, pirmiausiai išplitusiu Kinijoje, atvejai.

Pirmajam pacientui ši infekcija buvo diagnozuota pietvakariniame Bordo mieste, o kitas – Paryžiuje, žurnalistams sakė Prancūzijos sveikatos apsaugos ministrė Agnes Buzyn.

Dar vienas asmuo, vieno iš dviejų pirmųjų pacientų artimas giminaitis, taip pat susigriebė šį virusą, vėliau informavo Sveikatos apsaugos ministerija. Visi trys neseniai lankėsi Kinijoje ir dabar yra laikomi izoliuoti.


„Tikriname šių pacientų, kuriems buvo nustatyta teigiama diagnozė, [kontaktų] istoriją, kad susisiektume su žmonėmis, su kuriais [pacientai] bendravo“, – anksčiau sakė A. Buzyn.

„Šiandien nustatėme pirmuosius [užsikrėtimo atvejus] Europoje – galbūt dėl to, kad labai greitai sukūrėme testą ir esame pajėgūs juos nustatyti“, – aiškino ji. Pirmasis pacientas – 48 metų asmuo – grįžo į Prancūziją sausio 22 dieną ir anksčiau „pabuvojo Uhane“, protrūkio epicentru tapusiame vidurio Kinijos mieste. Jo būklė apibūdinama kaip „gera“.

„Žinome, kad nuo atvykimo į Prancūziją pacientas turėjo kontaktų su 12 žmonių. Ketiname su jais susisiekti“, – kalbėjo A. Buzyn.

Naujasis koronavirusas kelia nerimą dėl savo panašumo į ūminio kvėpavimo takų sindromą SARS, 2002–2003 metais pareikalavusį žemyninėje Kinijoje ir Honkonge beveik 650 žmonių gyvybių.

Protrūkis prasidėjo gruodžio pabaigoje apie 11 mln. gyventojų turinčiame Uhane, svarbiame pramonės ir transporto centre. Vėliau virusas išplito į kelias kitas šalis, įskaitant Jungtines Valstijas.

Japonijos vyriausybė taip pat patvirtino, kad užfiksuotas pirmasis viruso atvejis žmogui, kuris nesilankė Kinijoje. Jis užsikrėtė iš jau Japonijoje sutikto viruso nešėjo, skelbia naujienų agentūra AFP.

PSO generalinis sekretorius ragina nepanikuoti dėl koronaviruso

Nepaisant tolesnio koronaviruso plitimo, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja nepanikuoti, praneša agentūra „Reuters“, remdamasi valstybine kinų naujienų agentūra „Xinhua“.

PSO generalinis sekretorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas antradienį po susitikimo Pekine su žinybų atstovais pareiškė esąs įsitikinęs, kad Kinija suvaldys ir sustabdys viruso plitimą. Jis teigė pritariąs Kinijos vyriausybės priemonėms. Tačiau PSO vadovas pasisakė prieš tai, kad užsieniečiai, kurie šiuo metu yra Kinijoje, paliktų šalį. Jis paragino žmones likti ramius.

Mįslingo viruso proveržis kilo Centrinės Kinijos Uhano mieste. Čia užregistruota iki šiol daugiausiai infekcijų ir mirčių.

Nuo viruso mirusių žmonių skaičius Kinijoje jau perkopė 100. Kelios šalys paskelbė, kad išskraidins iš Kinijos savo piliečius. Virusu užsikrėtusių žmonių randasi ir kitose šalyse.