Rusijos kelionių agentūros nuo pirmadienio, sausio 27 dienos, nepriima naujų turistų grupių iš Kinijos, o nuo antradienio jų į šalį nebeįsileis, sako atstovai.

„Vakar pas mus dar buvo atsiųstos kelios grupės. Šiuo metu visos turistų grupių iš Kinijos kelionės sustabdytos“, – teigiama sąjungos išplatintame pranešime.

Iki vasario 7 dienos sieną su Kinija uždarė trys Rusijos Tolimųjų Rytų regionai, antradienį Chabarovsko regiono gubernatorių cituoja TASS. Skelbiama, pas pasienio postai uždaryti Žydų autonominėje srityje, Chabarovsko ir Amūro regionuose.

DELFI primena, kad Kinijoje naujo koronaviruso aukų pagausėjus iki 106, o patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičiui padidėjus iki daugiau kaip 4 500, Jungtinės Valstijos ir kitos šalys antradienį intensyvina pastangas evakuoti savo piliečius iš protrūkio židiniu tapusio miesto, kuriame paskelbtas karantinas.

Manoma, kad mirtinai pavojingas virusas praeitą mėnesį pasklido iš laukinių gyvūnų turgaus Uhano mieste. Nepaisant Kinijos desperatiškų priemonių suvaldyti protrūkį, liga išplito šalyje ir pasiekė kelioliką kitų šalių.

Vyriausybė paskelbė karantiną Uhane ir kituose miestuose centrinėje Hubėjaus provincijoje, todėl juose faktiškai įstrigo daugiau kaip 50 mln. žmonių, įskaitant tūkstančius užsieniečių. Padėtį sunkina faktas, kad virusas išplito Kinijoje sutinkant Naujuosius metus pagal mėnulio kalendorių – itin intensyviu kelionių laikotarpiu.

Įstrigusieji Uhane vis labiau nerimauja, o užsienio vyriausybės ieško būdų saugiai išgabenti savo piliečius iš 11 mln. gyventojų turinčio miesto.

JAV, Prancūzija, Japonija ir kelios kitos valstybės paskelbė planuojančios išskraidinti savo piliečius, bet jau savaitę tęsiantis transporto suvaržymams šių planų kol kas nepavyko realizuoti.

Planuota, kad antradienį įvyks vienas užsakomasis skrydis iš Uhano į JAV. Juo ketinama evakuoti Amerikos konsulinius darbuotojus ir dalį JAV piliečių.

Tačiau Valstybės departamentas šią evakuaciją atidėjo iki trečiadienio, neįvardydamas priežasties.

Prancūzija taip pat nurodė ketinanti savaitės viduryje išskraidinti iš miesto savo piliečius. Panašių planų turi Japonija, Vokietija ir kitos šalys.

Nustatyta, kad žmonės virusu gali užsikrėsti nuo sergančių žmonių, bet mokslininkai dar nenustatė, kiek jis yra užkrečiamas ir kokie yra jo plitimo būdai.

Siekdama užkirsti kelią gausių žmonių grupių artimiems kontaktams Kiniija įvedė griežtus transporto suvaržymus kitose šalies dalyse.

Naujųjų metų šventinis laikotarpis buvo pratęstas iki kitos savaitės.

Švietimo ministerija pranešė, kad mokyklų ir universitetų pavasario semestro pradžia taip pat atidedame visoje šalyje iki atskiro pranešimo.