JAV pajėgų Afganistane atstovas pulkininkas Sonny Leggettas patvirtino, kad sudužo amerikiečių orlaivis „Bombardier E-11A“.

„Nors sudužimo priežastis tiriama, nėra jokių ženklų, kad sudužimą lėmė priešo ugnis“, – teigė S. Leggettas.

Jis nenurodė jokios informacijos apie galimas aukas.

Talibano atstovo teigimu, tai jų pajėgos numušė amerikiečių lėktuvą. Su Talibanu artimai susijęs vietos žurnalistas Tariqas Ghazniwalis iš įvykio vietos įkėlė nuotraukų su lėktuvo nuolaužomis, praneša independent.co.uk.

„Gazni provincijoje numuštas amerikiečių okupantų lėktuvas. Žuvo daug pareigūnų“, – sakoma Talibano atstovo Zabihullah Mujahido pareiškime puštūnų kalba.

Didelė dalis Gazni provincijoje esančių kaimo vietovių yra kontroliuojamos Talibano kovotojų arba Talibanas turi ten didelę įtaką, todėl vyriausybės pareigūnams į jas patekti sunku.

Afganistano vietos vyriausybės atstovas Arifas Noori anksčiau patvirtino, kad rasti dviejų pilotų kūnai.

Anksčiau pranešta, kad į avariją pateko keleivinis Afgansitano oro linijų orlaivis, bet ši informacija nepasitvirtino. Nelaimė įvyko nuošaliame Talibano kontroliuojamame regione. JAV kariuomenė atlieka tyrimą, skelbia AP.

JAV Karinėse oro pajėgose buvo tik keturi tokie orlaiviai, kurie buvo dislokuoti Kandahare. Šiuose orlaiviuose sumontuota įranga taip pat leidžia keistis duomenimis skirtingų pajėgų ir net šalių orlaiviams, kurie naudoja skirtingas ryšių duomenų perdavimo sistemas. Paprastai kalbant, E-11A sumontuota įranga veikia kaip skraidantis ryšių ir duomenų apdorojimo bei perdavimo mazgas.

Tokia sistema (BACN) sukurta po to, kai 2005 metais JAV laivyno specialiųjų pajėgų kariai Afganistane pateko į pasalą ir dėl kalnuotos vietovės sutrikus ryšių perdavimui nesugebėjo išsikviesti pagalbos.