D. Trumpas šią poziciją išsakė virtinėje „Twitter“ žinučių, paskelbtų po to, kai laikraštis „The New York Times“ sekmadienį pranešė, kad J. Boltonas tai tvirtina savo būsimos knygos rankraštyje.

„NIEKADA nesakiau Johnui Boltonui, kad pagalba Ukrainai susieta su tyrimais dėl demokratų, įskaitant Bidenus. Tiesą sakant, jis nė karto dėl to nesiskundė tuo laikotarpiu, kai buvo viešai atleistas“, – parašė D. Trumpas pirmadienį paryčiais.

„Jeigu Johnas Boltonas tai pasakė – jis tai padarė tik siekdamas parduoti knygą“, – pridūrė prezidentas.

„The New York Times“, remdamasis dar nepublikuotos knygos rankraščiu, pranešė, kad D. Trumpas sakė J. Boltonui, jog nori, kad 391 mln. JAV dolerių (354 mln. eurų) pagalba Ukrainai būtų įšaldyta, kol Kijevo pareigūnai padės su tyrimu dėl jo potencialaus varžovo rinkimuose demokrato Joe Bideno.

Atstovų Rūmai praėjusį mėnesį nubalsavo už apkaltą D. Trumpui dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongreso darbui.

Atstovų Rūmų kaltintojai tris dienas dėstė savo argumentus, siekdami įrodyti, kad D. Trumpas pasinaudojo karine pagalba ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio noru susitikti Baltuosiuose rūmuose kaip svertu įtikinti Kijevą atlikti tyrimą J. Bideno ir jo sūnaus Hunterio atžvilgiu.

H. Bidenas dirbo vienos Ukrainoje įsikūrusios gamtinių dujų bendrovės valdyboje, kai jo tėvas ėjo JAV viceprezidento pareigas.

Demokratai suskubo pasinaudoti „The New York Times“ paskelbta informacija kaip dar vienu argumentu reikalauti, kad J. Boltonas ir dar keli svarbūs liudytojai iš D. Trumpo administracijos būtų iškviesti duoti parodymų per Senate vykstantį prezidento apkaltos teismą.

Pagrindinis D. Trumpo gynybos argumentas yra tai, kad nebuvo jokios paslaugos už paslaugą ( quid pro quo ). Prezidento advokatai teigia, kad karinės pagalbos sulaikymas visiškai nesusijęs su D. Trumpo prašymais atlikti tyrimus dėl Bidenų. J. Boltono pozicija, išdėstyta jo būsimos knygos rankraštyje, tai paneigia.

Demokratai siekia, kad duoti parodymų būtų iškviesti svarbūs D. Trumpo administracijos pareigūnai, tarp jų J. Boltonas ir Baltųjų rūmų administracijos vadovo pareigas einantis Mickas Mulvaney, nes neabejoja, kad jie labai daug žino apie prezidento reikalus su Ukraina.

J. Boltonas sakė esąs pasirengęs liudyti, jeigu sulauktų šaukimo.

Reaguodamas į „The New York Times“ straipsnį, Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas Adamas Schiffas, vadovaujantis bylos kaltintojams, tviteryje parašė, kad D. Trumpas „blokavo mūsų prašymą iškviesti liudyti J. Boltoną“.

„Dabar matome, kodėl: J. Boltonas tiesiogiai prieštarauja prezidento gynybos esmei“, – rašė jis.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi sakė, kad Senato respublikonų atsisakymas išklausyti J. Boltoną ar kitus liudytojus bei įvertinti bylai svarbius dokumentus „dabar yra dar mažiau pateisinamas“.

„Pasirinkimas aiškus – Konstitucija arba dangstymas“, – sakė ji.

Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras paragino respublikonų senatorius pasisakyti už tai, kad liudytojai būtų iškviesti duoti parodymų per apkaltos teismą.

Tačiau kol kas nematyti jokių ženklų, kad respublikonai, 100 vietų Senate turintys 53 vietų daugumą, galėtų nusigręžti nuo prezidento, garsėjančio savo tūžmingomis žodinėmis atakomis prieš tariamus priešus.

D. Trumpui pašalinti iš pareigų reikia 67 – dviejų trečdalių Senato narių – balsų.