Ghazni provincijoje nukritęs lėktuvas buvo JAV žvalgybinis E-11 orlaivis. Avarijos priežastys kol kas neatskleidžiamos, vyksta tyrimas.

Talibano atstovo teigimu, tai jų pajėgos numušė amerikiečių lėktuvą. Šios informacijos patvirtinti kol kas neįmanoma. Su Talibanu artimai susijęs vietos žurnalistas Tariqas Ghazniwalis iš įvykio vietos įkėlė nuotraukų su lėktuvo nuolaužomis, praneša independent.co.uk.

„Gazni provincijoje numuštas amerikiečių okupantų lėktuvas. Žuvo daug pareigūnų“, – sakoma Talibano atstovo Zabihullah Mujahido pareiškime puštūnų kalba.

Didelė dalis Gazni provincijoje esančių kaimo vietovių yra kontroliuojamos Talibano kovotojų arba Talibanas turi ten didelę įtaką, todėl vyriausybės pareigūnams į jas patekti sunku.

Afganistano vietos vyriausybės atstovas Arifas Noori anksčiau patvirtino, kad rasti dviejų pilotų kūnai.

Anksčiau pranešta, kad į avariją pateko keleivinis Afganistano oro linijų orlaivis, bet ši informacija nepasitvirtino. Nelaimė įvyko nuošaliame Talibano kontroliuojamame regione. JAV kariuomenė atlieka tyrimą, skelbia AP.

Kaip rašo AP, sprendžiant iš socialiniuose tinkluose publikuotų avarijos vietos nuotraukų, nuolaužos gali būti „Bombardier E-11A“ lėktuvo. Tokius lėktuvus JAV Karinės oro pajėgos naudoja žvalgybinėms operacijoms virš Afganistano. Tokiuose orlaiviuose somontuota įranga leidžia perduoti įvairius duomenis specialiųjų pajėgų kariams netgi atvirais kanalais.

Paskelbto vaizdo įrašo autentiškumas nėra patvirtintas:


JAV Karinėse oro pajėgose buvo tik keturi tokie orlaiviai, kurie buvo dislokuoti Kandahare. Šiuose orlaiviuose sumontuota įranga taip pat leidžia keistis duomenimis skirtingų pajėgų ir net šalių orlaiviams, kurie naudoja skirtingas ryšių duomenų perdavimo sistemas. Paprastai kalbant, E-11A sumontuota įranga veikia kaip skraidantis ryšių ir duomenų apdorojimo bei perdavimo mazgas.

Tokia sistema (BACN) sukurta po to, kai 2005 metais JAV laivyno specialiųjų pajėgų kariai Afganistane pateko į pasalą ir dėl kalnuotos vietovės sutrikus ryšių perdavimui nesugebėjo išsikviesti pagalbos.

„BACN yra kaip wifi danguje“, – leidiniui „The Aviationist“ aiškino vieną tokių orlaivių pilotavęs JAV karinių oro pajėgų kapitonas Jacobas Brethas iš 430-osios ekspedicinės elektroninės kovos eskadrilės.

JAV karinis lėktuvas nukrito ir sudužo rytų Afganistane, pirmadienį pranešė

Praėjus kelioms valandoms po katastrofos, Talibano atstovas spaudai ir afganistanietis žurnalistas, siejamas su karine grupuote, pranešė, kad rytų Afganistane nukrito ir sudužo JAV karinis lėktuvas, rašo AP.

Žurnalistas Tariqas Ghazniwalis sakė matęs degantį lėktuvą.

Tviteryje jis rašė, kad lėktuvo priekyje matė du stipriai apdegusius kūnus. Jo teigimu, lėktuvas ir jo galas buvo stipriai nukentėję.

Talibano atstovas spaudai Zabihullahas Mujahidas teigė, kad JAV Karinių oro pajėgų lėktuvas nukrito Gazni provincijoje. Pasak jo, žuvo daug amerikiečių karių. Tiesa, ši karinė grupuotė dažnai perdeda žuvusiųjų skaičius.

T. Ghazniwalis sakė, kad katastrofa įvyko apie 10 km nuo JAV karinės bazės.

DELFI primena, kad informacija apie Afganistane sudužusį lėktuvą pasirodė pirmadienį apie 12 val. Lietuvos laiku.

Buvo skelbiama, kad Afganistano didžiausios oro bendrovės „Ariana Airlines“ keleivinis lėktuvas sudužo rytinėje Gazni provincijoje.

Tačiau „Ariana Airlines“ savo paskyroje „Facebook“ paneigė, kad nukrito jos lėktuvas ir pridūrė, kad visi jos skrydžiai vyksta sėkmingai.

Provincijos gubernatoriaus atstovas Arifas Noori sakė, kad lėktuvas nukrito apie 13 val. 10 min. vietos (10 val. 40 min. Lietuvos) laiku Dih Jako rajone, kontroliuojamame Talibano. Pasak jo, į katastrofos vietą išvyko greitojo reagavimo grupė.

Žinią apie orlaivio sudužimą patvirtino du kiti provincijos tarybos pareigūnai.

Televizija „Tolo News“ irgi pranešė, kad lėktuvas nukrito teritorijoje, kontroliuojamoje Talibano kovotojų.

Preliminariai buvo pranešta, lėktuve buvo 83 žmonės, bet naujienų televizija „Ariana News“ citavo Herato tarptautinio oro uosto atstovus, sakiusius, kad laineryje buvo 110 žmonių.

Kaip pranešama, lėktuvas skrido iš vakarinio Herato miesto į Delį.

Incidento priežastis kol kas nežinoma.

Kalnuota Gazni provincija yra Hindukušo priekalnėse ir pasižymi atšiauriomis žiemomis.

Vėliausia komercinio lėktuvo katastrofa Afganistane įvyko 2005 metais, oro bendrovės „Kam Air“ laineriui sudužus pakeliui iš Herato į sostinę Kabulą. Tąsyk lėktuvas įsirėžė į kalnus mėgindamas nusileisti sningant.

Tačiau karo krečiamoje šalyje pastaraisiais metais įvyko ne viena karinių orlaivių katastrofa. 2013 metais į Dubajų turėjęs skristi amerikiečių karinis transporto lėktuvas „Boeing 747“ sudužo tuojau po pakilimo iš Bagramo oro pajėgų bazės į šiaurę nuo Kabulo. Tąsyk žuvo visi septyni jo įgulos nariai.