Taip pat teisininkai pabrėžė, kad prezidento likimą turėtų spręsti JAV rinkėjai, o ne Kongresas.

Baltųjų rūmų vyriausiasis teisininkas Patas Cipollone (Patas Sipolonė) pareiškė, kad įvyktų „visiškai neatsakingas piktnaudžiavimas įgaliojimais“, jei Senatas pasektų Atstovų Rūmų pavyzdžiu ir nubalsuotų už tai, kad 45-asis JAV prezidentas būtų nušalintas.

„Jie prašo jūsų padaryti kažką, ko joks Senatas niekada nėra padaręs“, – lietingą šeštadienio rytą per retą savaitgalio posėdį 100 senatorių pareiškė P. Cipollone. Šis prezidento apkaltos teismas yra vos trečias toks atvejis per visą JAV istoriją.

Demokratai kaltintojai iš Atstovų Rūmų, praėjusį mėnesį paskelbusių D. Trumpui apkaltą dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongresui, esą neįtikino, kad prezidentas įvykdė „itin sunkių nusikaltimų ir įstatymų pažeidimų“, tvirtino teisininkas.

„Manome, kad išgirdę faktus... suprasite, kad prezidentas nepadarė visiškai nieko bloga“, – pabrėžė jis.

Atstovų Rūmų kaltintojai praėjusias tris dienas dėstė savo argumentus, aiškindami, kad D. Trumpas sulaikė karinę pagalbą Ukrainai ir susiejo ją bei susitikimą Baltuosiuose rūmuose su ukrainiečių lyderiu su tyrimo dėl jo potencialaus varžovo lapkritį vyksiančiuose rinkimuose Joe Bideno (Džo Baideno) ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio), dirbusio vienos Ukrainos dujų bendrovės valdyboje, inicijavimu.

Apkaltos proceso Atstovų Rūmuose vadovas Adamas Schiffas (Adamas Šifas) perspėjo, kad D. Trumpas toliau keltų „betarpišką grėsmę“ Amerikos demokratijai, jeigu pasiliktų valdžioje.

„Visa tai yra „pirmiausiai – Trumpas“, o ne „pirmiausiai – Amerika“, – Senatui sakė A. Schiffas, perfrazuodamas D. Trumpo rinkimų kampanijos šūkį.

Tuo metu P. Cipollone tvirtino, kad demokratai Senato prašo „suplėšyti visus balsalapius“ iš 2016-ųjų prezidento rinkimų ir bando neleisti D. Trumpui siekti perrinkimo šių metų lapkritį.

„Jie čia vykdo didžiausią kišimąsi į rinkimus Amerikos istorijoje, bet mes negalime leisti, kad taip nutiktų, – tvirtino Baltųjų rūmų teisininkas. – Tegul žmonės patys nusprendžia.“

„Mirties slėnis“

Demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai gruodžio 18-ąją paskelbė D. Trumpui apkaltą per balsavimą, kuriame balsai pasiskirstė pagal partines linijas. Dėl to Senate, kur 53 vietų daugumą turi respublikonai, anksčiau šią savaitę prasidėjo prezidento apkaltos teismas.

Tam, kad prezidentas būtų nušalintas, reikia dviejų trečdalių senatorių – bent 67 – balsų, bet kol kas nepanašu, kad demokratams pavyko į savo pusę patraukti dalį D. Trumpą palaikančių respublikonų senatorių.

Po šeštadienio posėdžio Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) sakė, kad prezidento teisininkai „suteikė tikrai įtikinamą pagrindą“ liudytojų šaukimui, nors pats D. Trumpas tam priešinasi.

Respublikonas Mittas Romney (Mitas Romnis), Jutos valstijai atstovaujantis senatorius, kartais kritikuojantis prezidentą, sakė, kad „veikiausiai“ palaikys šį demokratų reikalavimą, bet kiti respublikonai teigia beveik apsisprendę to nedaryti.

„Šiandien girdėjome stiprią, aiškią bylą, kuri visiškai sugriovė demokratų bylą“, – Baltųjų rūmų gynybos komandos darbą komentavo respublikonų senatorius iš Vajomingo Johnas Barrasso (Džonas Barasas).

Prieš jo teisininkams pradedant dėstyti argumentus Senate, D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo žinute, kurioje pravardžiavo demokratų lyderius ir ragino savo šalininkus įsijungti tiesioginę posėdžio transliaciją.

Baltųjų rūmų teisininkai kalbėjo trumpai – kiek mažiau nei dvi valandas. Galbūt iš dalies dėl to, kad buvęs televizijos realybės šou žvaigždė D. Trumpas vienoje savo „Twitter“ žinutėje šeštadienį pavadino televizijos eterio „Mirties slėniu“.

„Apkaltos apgaulė“

Pasibaigus posėdžiui Senate, D. Trumpas tvirtino, kad jo teisininkai pademonstravo, kaip „nesąžiningai“ su juo buvo elgiamasi ir kad jis tapo „partinės apkaltos apgaulės“ auka.

Jo stovyklos argumentai bus toliau dėstomi pirmadienį. Savo pozicijai pareikšti jie turi 24 valandas per tris dienas, bet prezidento teisininkai sako, kad jiems veikiausiai neprireiks viso jiems skirto laiko.

Trumpa Senato šeštadieninė sesija keturiems senatoriams, besivaržantiems dėl teisės tapti Demokratų partijos kandidatu prezidento rinkimuose, leido grįžti prie savo kampanijų reikalų.

Senatorius iš Vermonto Bernie Sandersas (Bernis Sandersas), Masačusetsui atstovaujanti senatorė Elizabeth Warren (Elizabet Voren), senatorė iš Minesotos Amy Klobuchar (Eimi Kloubušar) bei Kolorado atstovas Senate Michaelas Bennetas (Maiklas Benetas) buvo priversti likti Vašingtone, kol J. Bidenas ir kiti kandidatai agituoja Ajovoje, kur vasario 3 dieną prasideda demokratų kandidato rinkimai.

Kitą savaitę Senato nariai turės galimybę užduoti klausimų ir balsuos, ar reikia išklausyti papildomų liudytojų, ko nuo pat pradžių siekė demokratai ir kam priešinosi respublikonai.

Senatoriai galės užduoti klausimus raštu. Juos perskaitys procesui vadovaujantis Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas).

Amerikiečiai atrodo pasidaliję į apylyges stovyklas, vertinant klausimą, ar D. Trumpas turėtų būti pašalintas iš posto. Keletas apklausų rodo, kad aiški dauguma nori, jog Senatas per apkaltos procesą iškviestų duoti parodymus svarbius liudytojus.