Parlamento rinkimai pirmą kartą vyksta atskirai nuo prezidento ir viceprezidentų rinkimų. Sekmadienio balsavimas rengiamas likus vos metams ir trims mėnesiams iki kitų prezidento ir parlamento rinkimų, M. Vizcarrai rugsėjo mėnesį paleidus Kongresą, kad būtų galima bandyti spręsti politinę krizę dėl susirėmimų su Keiko Fujimori (Keiko Fudžimori) vadovaujama opozicija.

K. Fujimori Liaudies jėgos partija vienų rūmų parlamente turėjo absoliučią daugumą: 73 iš 130 vietų. Tačiau sekmadienį partija turėtų pasirodyti prasčiau, pirmiausia dėl didžiulio „Odebrecht“ korupcijos skandalo, įtraukusio ir K. Fujimori.

Ji yra kaltinama priėmusi 1,2 mln. dolerių (1,1 mln. eurų) neteisėto finansavimo partijai iš Brazilijos statybų milžinės „Odebrecht“, savo 2011 metų rinkimų kampanijai.

„Odebrecht“ pripažino nuo 2004 metų sumokėjusi mažiausiai 29 mln. dolerių (26,3 mln. eurų) Peru pareigūnams ir davusi kyšių keturiems buvusiems Peru prezidentams.

„Liaudies jėga galvoja, kad gali laimėti 20–25 Kongreso vietas, bet palyginti su absoliučiu viešpatavimu, kurį turėjo, ji praras daug“, – naujienų agentūrai AFP sakė analitikas Luisas Benavente (Luisas Benaventė), konsultacinės firmos „Vox Populi“ direktorius.

„Fudžimorizmas šiuose rinkimuose bus didelis pralaimėtojas“, – pridūrė analitikas.

Liaudies jėgos partija didelį bloką Kongrese sudarė nuo praėjusių rinkimų 2016-aisiais, bet dabar 44 metų K. Fujimori tikriausiai teks sumokėti už sąsajas su „Odebrecht“ skandalu, kurį tiriant ji metus ir mėnesį iki praeito lapkričio praleido tardymo izoliatoriuje.

Kalinto buvusio prezidento Alberto Fujimori (Alberto Fudžimorio), vadovavusio šaliai 1990–2000 metais, dukters populiarumas smuko, ir gali būti, kad ji antradienį, dar kartą stojusi prieš teismą, vėl bus nusiųsta į tardymo izoliatorių.

„Šių rinkimų laimėtojas bus Martinas Vizcarra, nes jis sugebėjo pakeisti Kongresą, kuris pastaruosius kelerius metus buvo priešiškas“, – AFP sakė politikos analitikas Augusto Alvarezas (Augustas Alvaresas).

Liaudies jėgos partijos pagrindinei sąjungininkei Kongrese socialdemokratų APRA taip pat pakenkė korupcijos skandalas.

Buvęs APRA lyderis Alanas Garcia (Alanas Garsija), dvi kadencijas 1985–1990 ir 2006–2011 metais dirbęs prezidento poste, balandžio mėnesį nusižudė policijai atvykus į jo namus areštuoti jo už korupciją „Odebrecht“ byloje.

Liaudies parama

M. Vizcarra Kongresą paleido rugsėjo 30 dieną. Šis žingsnis yra labai populiarus visuomenėje.

Tuo metu opozicija apkaltino jį „valstybės perversmu“ ir „laikinąja prezidente“ prisaikdino viceprezidentę Mercedes Araoz (Mersedes Araos), bet kitą dieną ji atsistatydino.

Opozicija kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kuris priėmė M. Vizcarrai palankų sprendimą.

Demonstrantai gatvėse reiškė paramą M. Vizcarrai ir jo kovai su korupcija.

Apklausos rodė, kad drąsiam prezidento žingsniui pritaria 90 proc. šalies gyventojų.

Kitos prieš šiuos rinkimus atliktos visuomenės apklausos rodė, kad parlamente jėgos gali pasiskirstyti po lygiai ir kad gerai turėtų pasirodyti centristų partijos.

M. Vizcarra pats neturi savo partijos, bet „pasieks pakenčiamesnius santykius su centro partijomis, kurios surinks daugumą Kongrese“, sakė A. Alvarezas.

Prezidentui parlamento paramos reikės antikorupcinėms reformoms.

Jei centristai tikrai dominuos Kongrese, „Vizcarra neturės tokios pačios opozicijos, kuri apibūdino jo santykius“ su K. Fujimori dominuojamu parlamentu, sakė A. Alvarezas.

Apatija

Naujieji įstatymų leidėjai dirbs tik metus ir keturis mėnesius. 2021 metų balandį įvyks visuotiniai rinkimai, o naujas prezidentas turi pradėti dirbti trys mėnesiai po to.

Nei M. Vizcarra, nei jokie kiti nauji įstatymų leidėjai negalės siekti perrinkimo 2021 metais, tad tik 16 iš jų dabar siekia perrinkimo.

Sekmadienio rinkimuose dalyvauja 2,3 tūkst. kandidatų iš 13 partijų; pirmą kartą rinkimuose dalyvauja translytis indėnų kandidatas.

Nors teisę balsuoti turi maždaug 25 mln. Peru piliečių, per šį rinkimų ciklą stebima didelė rinkėjų apatija.

Šie rinkimai „yra tuštumai užpildyti“, o „isteblišmento kritimas bei fudžimorizmo viešpatavimo praradimas reiškia, kad Peru politikoje atsirado naujos pradžios“ galimybė, AFP sakė analitikas Carlosas Melendezas (Karlosas Melendesas).

Vis dėlto K. Fujimori Liaudies jėgos partija pagal balsų skaičių turėtų likti antroje vietoje, po centristų Liaudies veiksmo partijos.

„Sunku nužudyti fudžimorizmą“, – perspėjo C. Melendezas.

Pasak A. Alvarezo, ši partija „bus svarbi jėga“.

Peru rinkimus stebės Europos Sąjunga ir Amerikos valstybių organizacija (OAS).