Remiantis vietos žiniasklaida, 62 metų gydytojas Liang Wudong mirė šeštadienį ryte. Kinijos „Global Times“ taip pat informuoja, kad tą pačią dieną nuo širdies smūgio mirė ir dar vienas pacientais Uhane besirūpinęs daktaras. Kol kas nėra informacijos, ar 51 metų Jiang Jijun buvo užsikrėtęs koronavirusu.

Kinijos valdžia imasi naujų epidemijos suvaldymo būdų, į Uhaną pasiųsta dar 1200 gydytojų, padėsiančių viruso proveržio epicentre dirbantiems kolegoms.


Kinijos sveikatos apsaugos ministerija taip pat oficialiai įvardijo, kokių priemonių imtis diagnozuojant ir izoliuojant virusu sergančius asmenis. Šiuo metu šalyje virusas pareikalavo 41 gyvybės, užsikrėtusių asmenų skaičius beveik siekia 1300. Viešojo transporto stotyse rengiami specialūs patikros punktai, o visi keleiviai, kuriems įtariamas plaučių uždegimas, „privalo būti skubiai gabenami į gydymo įstaigą“.

Izoliavus užsikrėtusįjį, būtina atlikti traukinio, lėktuvo ar autobuso, kuriuo pacientas keliavo, dezinfekciją. Prevencinių priemonių privalu laikytis visiems susisiekimo departamentams, personalas privalo dėvėti apsaugines kaukes, patikrinimai privalomi visuose oro uostuose, geležinkelio ir autobusų stotyse bei uostuose.

Šeštadienį miręs gydytojas Liang Wudong dirbo vienoje Uhano ligoninėje. Jis tapo pirmąja auka tarp miesto medicinos personalo.

Daktaro netektis atkreipia dėmesį, kokį spaudimą patiria vietos medikai. Socialinėje žiniasklaidoje plinta medikų skundai nuovargiu ir alinančiomis darbo sąlygomis.


Vienoje socialinėje žiniasklaidoje tarsi virusas plintančioje nuotraukoje – ženklas ant stiklinių Uhano ketvirtosios ligoninės durų: „Personalas užsikrėtęs. Visi vizitai atšaukiami“.

Socialinėje žiniasklaidoje Uhano ligoninių medikai skundžiasi ne tik poilsio, bet ir maisto stygiumi bei prastos kokybės apsauginiais kostiumais. Žurnalistai atkreipė dėmesį į dar vieną įrašą socialinėje žiniasklaidoje, kuriame teigiama, kad per 4 tūkst. vietinių vairuotojų savanoriškai padeda atsargomis aprūpinti ligoninėse plušančius medikus.

Stabdo turistines ekskursijas


„Beijing News“ penktadienį skelbė, kad Uhane virusu užsikrėtė 15 medikų. Šeštadienį pasirodė pranešimas apie Pekingo universitetinėje ligoninėje susirgusį gydytoją.

Prie įvažiavimų į 11 mln. gyventojų turintį miestą budi policijos pareigūnai, tokiu būdu vietos valdžia viliasi sustabdyti viruso plitimą.

Naujienų portalas The Voice of Amerika skelbia sąrašą virusu užsikrėtusių žmonių, pagal šalis, kuriose jie nustatyti. Kinijoje – 1300, JAV – 2, Prancūzijoje – 3, Nepale – 1, Japonijoje – 3, Singapūre – 3, Pietų Korėjoje – 2, Taivane – 3, Tailande – 5, Vietname– 2, Malaizijoje – 3.


Nerimaujant dėl viruso, uždaryta Didžioji kinų siena ir Šanchajaus „Disneyland“ pramogų parkas, visoje šalyje nedirba kino teatrai.

Į Kinijos Hubėjaus provinciją, kur yra Uhano miestas, pasiųsta 450 karo medikų, turinčių patirties kovoje su SARS ir „Ebola“. Į Uhaną jie atvyko vėlų penktadienio vakarą. Ligoninėse didinamas personalo skaičius ir skubiai įrenginėjamas naujas skyrius, kur tilps tūkstantis sergančiųjų.

Iki šiol pranešta ir apie tris žmones, virusu užsikrėtusius Prancūzijoje. Manoma, kad sergančiųjų Europoje bus ir dar daugiau. Kaip skelbia CNN, šeštadienį JAV vyriausybė nusprendė evakuoti savo diplomatus iš viruso epicentro.

Anot valstybinės Kinijos televizijos CCTV, nuo pirmadienio bus sustabdytos visos užsienio grupinių ekskursijų paslaugos, įtraukiant viešbučių ir lėktuvo bilietų rezervavimą naudojantis Kinijos kelionių agentūromis. Televizija pranešė, kad šalies vidaus turistų grupėms keliauti uždrausta jau nuo penktadienio.