Šią savaitę Raseinių savivaldybė paskelbė viešąjį pirkimą pagaminti ir sumontuoti skulptūrinius memorialo elementus: kalavijo formos obeliską, Vyčio formos stelas su žuvusių partizanų pavardėmis, Nežinomo partizano kapą.

Konkurso laimėtojai taip pat turės įrengti apšvietimą.

Planuojama darbų vertė – per 206 tūkst. eurų.

Pasak Raseinių mero Andriaus Bautronio, pernai už Vyriausybės skirtus 250 tūkst. atlikti bendrastatybiniai darbai, šiemet už tokią pat sumą memorialas turi būti baigtas.

„Darbų pabaiga numatoma rugpjūčio 10 dieną, nes atidengimą norėtume spėti padaryti Juodojo kaspino dienai, rugpjūčio 23 dienai“, – BNS sakė meras.

A. Bautronis teigė, kad pastačius memorialą visiems Lietuvos partizanams, planuose dar liktų Turizmo informacijos centro įrengimas.

„Dar turime idėją, kad Kryžkalnyje būtų įkurtas Turizmo informacijos centras, jog atvykus būtų galima susipažinti su visa laisvės kovų istorija“, – sakė jis.

Mero teigimu, centras galėtų būti kuriamas kitąmet, jeigu dėl jo pavyktų sutarti su Kultūros ministerija.

Pagal architekto Sauliaus Pamerneckio ir skulptoriaus Tado Gutausko projektą, Kryžkalnyje bus pastatytas kalavijo formos 25 metrų aukščio obeliskas ir siena, kur bus iškalti žuvusių partizanų vardai ir pavardės, išpjautos Vyčio kryžiaus formos stelos, įrengtas nežinomo partizano kapas.

Šis monumentas skirtas visiems žuvusiems Lietuvos partizanams.

Jis statomas šalia 2018 metais atidengto memorialo-koplyčios Kęstučio apygardos partizanams.

Partizaninis karas Baltijos šalyse prasidėjo, kai 1944 metų vasarą sovietų kariuomenė, išstūmusi nacių okupantus, antrą kartą okupavo Baltijos šalis. Tuomet iškart prasidėjo sovietų represijos, teroras, mobilizacija į sovietų kariuomenę.

Ginkluota kova tęsėsi iki 1953 metų. Lietuva partizanų tikslą pasiekė ir nepriklausomą valstybę atkūrė 1990 metais.

Dešimt metų vykusiame pasipriešinime dalyvavo ne mažiau kaip 50 tūkst. žmonių, o visame pasipriešinimo judėjime kaip pogrindžio organizacijų nariai, rėmėjai dalyvavo apie 100 tūkst. Lietuvos gyventojų. Šiame kare žuvo per 20 tūkst. partizanų ir jų rėmėjų.