Apie tokius planus ketvirtadienio vakarą Pasaulio ekonomikos forume Davose paskelbė pats milijardierius. Pasak G. Soroso, jis nori milijardą dolerių panaudoti sujungiant dabartinius universitetus visame pasaulyje ir taip sureaguoti į visuotinį atšilimą, pasaulinius protestų judėjimus ir politines tendencijas.

„Pernai galingiausios pasaulio valstybės – JAV, Kinija ir Rusija – išliko būsimų ar dabartinių diktatorių rankose, o autoritarinių vadovų gretos ir toliau auga“, – Šveicarijos mieste Davose sakė 89-erių milijardierius.

Į planuojamą aukštojo mokslo tinklą bus įtrauktas ir G. Soroso finansuojamas Vidurio Europos universitetas. G. Soroso finansuojamose aukštosiose mokyklose, pasak, investuotojo, bus siekiama skatinti studentų kritinį mąstymą.

G. Soroso teigimu, lėšos taip pat bus naudojamos visuomenės paraštėse atsidūrusių grupių švietimui, tokių kaip pabėgėliai, kaliniai, romų mažuma ir Mianmaro rohinjai.

Vengrijoje gimęs ir Holokaustą išgyvenęs G. Sorosas garsiai kritikuoja tokius politikus, kaip JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas.

Dešiniųjų pažiūrų politikai ir žiniasklaida ne kartą kaltino G. Sorosą skatinant masinę migraciją į Europą.