Edinburgo universiteto infekcinių ligų skyriui vadovaujantis profesorius Jurgenas Haasas sakė manąs, kad pranešimų apie panašius atvejus teks sulaukti ir iš kitų Jungtinės Karalystės miestų. Trys įtarimų sukėlę atvejai, anot jo, užfiksuoti Edinburge; dar vienas, kaip manoma, – Glazge.

Izoliuojamas žmogus, galima užsikrėtęs koronavirusu

Šiuo metu atliekami testai. Kol kas nėra patvirtinta, kad bent vienas pacientas yra užsikrėtęs virusu. Visi jie ne anksčiau kaip prieš dvi savaites į Škotiją atvyko iš Uhano miesto Kinijoje – tos vietos, kurioje, kaip manoma, prasidėjo protrūkis. Piliečiams pasireiškę simptomai yra susiję su kvėpavimo funkcijų sutrikimais, o tai yra pirmasis požymis, signalizuojantis apie virusą.

Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono atstovas spaudai patvirtino, kad keturiems Kinijos piliečiams buvo atlikti tyrimai dėl „visiško atsargumo ir nei vienas iš jų nepatvirtino viruso“. Tuo tarpu, Škotijos vyriausybė vėliau pranešė, kad vienas žmogus jau ištirtas, dar dviems nustatytas gripas, tad jie tikrinami toliau.

paskelbta ir apie pirmąjį galimą viruso atvejį Belfaste, Šiaurės Airijoje. Į Karališkąją miesto ligoninę atvykus pacientui, kuriam pasireiškė panašūs į koronaviruso simptomai, imtąsi atsargos priemonių.

DELFI primena, kad virusas Kiniją užklupo tuo metu, kai milijonai žmonių rengiasi keliauti šalies viduje arba į užsienį švęsti Kinų Naujųjų metų. Šventė prasideda šį savaitgalį. Koronaviruso protrūkio epicentru laikomas Uhano miestas izoliuotas.

Už 70 km nuo jo esančio Huangango, kur gyvena 7,5 mln. žmonių, gyventojams taip pat nurodyta neišvykti iš miesto. Pasak visuomeninio miesto televizijos kanalo pranešimų, Huangango miestas nuo ketvirtadienio vakaro stabdo viešojo transporto – autobusų ir geležinkelio – sistemos veiklą.

Naujasis koronavirusas, kuriuo taip pat užsikrėtė šimtai kitų žmonių, kelia nerimą dėl savo panašumo į ūminį kvėpavimo takų sindromą (SARS), 2002–2003 metais pareikalavusį žemyninėje Kinijoje ir Honkonge beveik 650 žmonių gyvybių.

Kaip ir SARS sukėlėjas, naujasis virusas gali būti perduodamas žmonių žmonėms, per kvėpavimo takus. Visoje Kinijoje naujuoju virusu jau užsikrėtė daugiau kaip 570 žmonių, daugiausia Uhane, kur kaip protrūkio židinys buvo identifikuotas jūros produktų turgus, kuriame būdavo nelegaliai pardavinėjami laukiniai gyvūnai.

Pirmas užsikrėtimo naujuoju virusu atvejis buvo patvirtintas gruodžio 31 dieną. Susirgimo atvejų jau užregistruota Japonijoje, Honkonge, Makao, Pietų Korėjoje, Taivane, Tailande ir Jungtinėse Valstijose.

Uhane taip pat atšaukti dideli vieši Naujųjų metų renginiai. Šalies sostinės Pekino administracija taip pat paskelbė, jog dėl naujo viruso protrūkio grėsmės dideli naujametiniai renginiai atšaukiami.

Nežinomieji


Manoma, kad pradinis viruso šaltinis yra gyvūnai. Pasak kinų sveikatos apsaugos pareigūnų, virusas pasirodė minėtame turguje, o šią savaitę paskelbtos studijos rodytų, kad virusą galėjo perduoti šikšnosparniai arba gyvatės.