Švedas, kurio tapatybė neatskleidžiama, kaip apgavikas buvo demaskuotas pernai.

„Nėra jokių požymių, kad buvo išplatinta konfidencialios informacijos“, – anot Švedijos naujienų agentūros TT, žurnalistams sakė Švedijos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Micaelis Bydenas.

M. Bydenas ketvirtadienį informavo Švedijos parlamento Gynybos komitetą apie šalį pribloškusios bylos vidaus nagrinėjimą. Švedija nėra NATO narė, tačiau pastaraisiais metais glaudžiau bendradarbiauja su šiuo kariniu aljansu. Tyrimo detalės viešai neskelbiamos.

Netikras karininkas buvo demaskuotas prisijungęs prie Švedijos JT taikos palaikymo pajėgų Malyje kaip majoro laipsnį turintis štabo viršininkas.

Pasak švedų dienraščio „Dagens Nyheter“, anksčiau šį mėnesį atskleidusio šią istoriją, vyras pateikė suklastotus pažymėjimus, klaidingai patvirtinančius, kad jis yra baigęs Švedijos armijos pajėgų karininkų rengimo programą. Kiti jo pateikti dokumentai melagingai rodo, kad jis turi universitetinį išsilavinimą politikos mokslų srityje.

Vyras dirbo Švedijos armijos žvalgybos ir saugumo tarnyboje, nurodė dienraštis. Kaip pranešama, jis taip pat buvo kontaktinis asmuo, atsakingas už ryšius su Rusijos federaline saugumo tarnyba (FSB).

Belgijoje įsikūrusioje NATO karinėje būstinėje SHAPE šis netikras karininkas dirbo prie nebenaudojamo Afganistano misijų tinklo, per kurį Aljanso narės dalijosi žvalgybine informacija.

Kaip TT pareiškė švedų kariuomenės vadas, „bent kartą buvo priimtas sprendimas įdarbinti neaiškiu pagrindu“.

NATO kol kas nekomentavo vyriškio veiksmų.