Susitikime dalyvauja Egipto, Sudano, Čado, Nigerio, Alžyro, Tuniso ir Malio užsienio reikalų ministrai. Visos šios valstybės, išskyrus Malį, ribojasi su Libija ir yra veikiamos ten vykstančio kruvino konflikto tarp Jungtinių Tautų remiamos Tripolio vyriausybės ir rytinę šalies dalį kontroliuojančio maršalo Khalifa Haftaro pajėgų.

Didžiosios pasaulio valstybės spaudžia abi konflikto šalis laikytis trapių paliaubų.

Alžyro vyriausybė pranešė, kad susitikimas skirtas „sustiprinti koordinavimą tarp Libijos kaimynių ir tarptautinių veikėjų, siekiant padėti libiams atgaivinti politinio sureguliavimo procesą“, sukurti tvirtas institucijas ir atkurti stabilumą.

Susitikime dalyvauja ir Vokietijos, kur praėjusį sekmadienį vyko tarptautinė Libijos taikos konferencija, užsienio reikalų ministras Heiko Maasas.

Ministras sakė, kad tarptautiniai veikėjai turi toliau spausti Libijos konflikto šalis, kad laikinas ugnies nutraukimas taptų stabiliomis paliaubomis.

Pasak Vokietijos diplomatijos vadovo, sekmadienį Berlyne vykusioje konferencijoje pavyko užsitikrinti „svarbiausių veikėjų“ paramą pastangoms užbaigti konfliktą.

Libija nugrimzdo į chaosą po 2011-ųjų NATO remto sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

H. Maasas sakė, kad jo šalis palaikys JT pastangas sutvirtinti trapias paliaubas organizuojant Tripolyje veikiančios Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) vadovo Fayezo al Sarrajo ir maršalo Kh. Haftaro atstovų susitikimą.

“Dėl to reikalingas nepaliaujamas visų tarptautinių partnerių spaudimas konflikto šalims“, – sakė H. Maasas.

Libijos rytus ir beveik visus pietus kontroliuojančias Kh. Haftaro pajėgas remia Jungtiniai Arabų Emyratai, Egiptas, Prancūzija ir Rusija. Tripolyje veikiančią vyriausybę palaiko Turkija, taip pat Kataras ir Italija.