Itin stiprus vėjas ir didžiulės bangos pajūrio miestuose šalies rytuose nusiaubė pakrantes, apgriovė parduotuves ir restoranus, užtvindė gatves.

Paskutinė užfiksuota auka – Palamoso uostamiestyje į jūrą įkritęs vyras, trečiadienį informavo skubiosios pagalbos tarnybos.

Rytiniame Valencijos regione užtvindytoje teritorijoje policija rado dar vieną negyvą vyriškį, nors ieškojo 67 m. vyro, kuris laikomas pradingusiu kartu su savo automobiliu.

Dar dvi žūtys užfiksuotos pietiniame Andalūzijos regione. Vienas iš žuvusiųjų – 77 m. ūkininkas, kuris per didelę audrą su kruša buvo prislėgtas sugriuvusio šiltnamio.

Rytinėje Ispanijos dalyje sekmadienį praūžė audra Gloria, pūtė 100 km/val. vėjas, siautėjo bangos, iškrito daug sniego. Nuo to laiko keturi žmonės vis dar paskelbti dingusiais.

Nacionalinė orų agentūra „Aemet“ pranešė, kad trečiadienį audra pradėjo silpnėti, tačiau pareigūnai paragino Šiaurės rytų Katalonijos regiono ir Balearų salų gyventojus išlikti budrius.

Prancūzijoje trečiadienį per naktį paplūdus dviem upėms, buvo evakuota 1 500 gyventojų.

Meteorologai praneša, kad liūtys pietinėje Prancūzijos Viduržemio jūros teritorijoje tęsis ir ketvirtadienį.

Užlieti ryžių laukai


Nors žiemos audros nėra retas reiškinys Ispanijos Viduržemio jūros pakrantėse, šalis pastaraisiais metais išgyveno kelis neįprastai smarkių liūčių epizodus.

2019 metų rugsėjį septyni žmonės žuvo per staigius potvynius Ispanijos pietryčiuose, o 2018 metų spalį 13 žmonių žuvo Maljorkoje dėl liūčių upėms išsiliejus iš krantų ir užtvindžius gatves, kur galingi srautai nešė automobilius.

Daugiau kaip 600 mokslininkų vienijančios Viduržemio jūros regiono klimato ir aplinkos kaitos ekspertų grupės (MedECC) spalį paskelbtoje studijoje sakoma, kad smarkių liūčių epizodų regione dėl klimato kaitos gali padaugėti 10–20 procentų.

Tarp dingusių asmenų yra 25 metų britas, kuris lankėsi viename paplūdimyje kurortinės Ibisos salos šiaurėje.

Ibisa priklauso Balearų saloms, kurias antradienį talžė rekordinės, 14,77 m aukščio bangos.

Ispanijos žiniasklaida išplatino vaizdus, kuriuose matyti galinga banga, Maljorkoje – didžiausioje Balearų saloje – užgriūvanti vieną pajūrio sieną ir nusiritanti gatvių ir pastatų link.

Maljorkoje taip pat dingo 27 metų ispanas, užsiiminėdavęs leidimosi kalnų upėmis sportu.

Tarp audros labiausiai paveiktų rajonų yra Ebro upės delta į pietus nuo Barselonos, kur jūros potvynis nusirito 3 km į sausumą, nurodė Europos Sąjungos klimato kaitos tarnyba „Copernicus“.

Tarnyba paskelbė iš palydovo darytų nuotraukų, kuriose matyti, kaip regiono paviršius pradingsta po vandeniu.

Jūros vanduo šiame regione užliejo maždaug 30 kv. km ryžių laukų, pranešė vienas vietos kooperatyvas.