26 metų Risa Takenouchi į vakariniame Hirošimos regione esančią akademiją įstojo kartu su dar 20 vyrų, Japonijos jūrų savigynos pajėgoms panaikinus ankstesnius apribojimus.

„Tikiuosi, kad būdama pirmoji moteris nedarysiu sau per didelio spaudimo, – sakė ji žurnalistams. – Veikiau jau tikiuosi dirbti kartu su savo mokslo draugais ir treniruotis, kad tapčiau povandeninio laivo įgulos nare.“

Ilgą laiką Japonijos laivyne galėjo tarnauti tik vyrai. Šis apribojimas buvo aiškinamas tuo, kad laivyne sunku užtikrinti reikiamą privatumą skirtingų lyčių atstovams.

Ši tvarka buvo pakeista 2018 metų pabaigoje, įvertinus specialius abiejų lyčių poreikius ir nustačius, kad jų patenkinimas nepareikalaus didesnių pertvarkymų laivyne, sakė jo atstovas naujienų agentūrai AFP.

„Tokiu būdu siekiame veiksmingai išnaudoti žmogiškuosius išteklius“, – pridūrė jis.

Japonijos kariuomenė apskritai siekia integruoti daugiau moterų, šalies savigynos pajėgoms sunkiai pavykstant pritraukti naujų talentų. Vietos žiniasklaidos teigimu, itin mažai norinčių tarnauti povandeniniuose laivuose.

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe jau seniai pasisako už didesnių įgaliojimų suteikimą moterims darbo vietose, tačiau šalis vis dar labai atsilieka tarptautiniuose lyčių lygybės reitinguose.