Teismas antradienį nutarė, kad partija „Future forward“ neketino įvykdyti nusikaltimo ir kad skundas buvo paduotas nesilaikant tinkamos teisinės procedūros.

Šiai politinei jėgai vis dar gresia būti išformuotai dėl kitų pareikštų kaltinimų dėl rinkimų įstatymų pažeidimo imant didelę paskolą iš jos lyderio. Partija buvo įkurta 2018 metais šalį valdant kariškiams, ir laikosi progresyviosios politikos, kurios nekenčia Tailando monarchiją palaikantis valdantysis elitas.

„Future Forward“ netikėta sėkmė per praėjusiais metais vykusius visuotinius rinkimus ir jos populiarumas tarp jaunimo supykdė vyriausybę, vadovaujamą tų pačių žmonių, kurie 2014 metais surengė karinį perversmą.

Byla sulaukė didelio dėmesio, nes skundo autoriai siekė susieti partiją su sąmokslo teorija, kad slaptoji iliuminatų brolija siekia užvaldyti pasaulį.

Pernai teisininko Natthaporno Toprayoono pateiktame skunde buvo išvardyti partijos pareigūnų pareiškimai, palaikyti kritiškais Tailando tradicijų atžvilgiu. Dokumente taip pat pažymima, kad organizacijos logotipas yra apverstas trikampis, kuris, pasukus jo dešinę pusę į viršų, primena tariamą iliuminatų simbolį. Skundo autoriai teigia, kad iliuminatai siekė nuversti Europos monarchijas ir paveikti JAV Nepriklausomybės deklaraciją.

Ši byla buvo viena iš kelių, iškeltų partijai ir jos lyderiui Thanathornui Juangroongruangkitui. Lapkritį Konstitucinis Teismas atėmė iš pastarojo parlamentaro mandatą, nutaręs, kad jis pažeidė žiniasklaidos priemonių nuosavybės įstatymą.

Daugelis mano, kad „Future Forward“ vienaip ar kitaip bus išformuota, kadangi jos vadovams uždrausta kelerius metus eiti politines pareigas.

Partija atvirai kritikuoja šalies kariuomenę ir jos kišimąsi į politiką. Ji taip pat siekia iš dalies pakeisti po 2014 metų perversmo parengtą konstituciją, kad ji taptų demokratiškesne.

„Future Forward“ iš pradžių rėmė jaunimas ir jauni specialistai, bet vėliau ji užsitikrino platesnę paramą daugelyje šalies dalių.

Kariuomenė surengė perversmus 2006 ir 2014 metais, o išbuvusi penkerius metus valdžioje pernai kovą leido surengti rinkimus. Kontroliuodama valstybės institucijas kariuomenė pakeitė konstituciją ir kitus įstatymus, kad prodemokratiškos partijos negalėtų perimti valdžios.

Kariuomenė ir teismai yra du pagrindiniai Tailando isteblišmento ramsčiai, nuosekliai siekiantys apsaugoti status quo.

Antradienį paskelbta teismo nutartimi „Future Forward“ buvo įpareigota patikslinti savo pozicijas, kad jos atitiktų konstitucijos nuostatas, kad jokia politinė partija negali priešintis konstitucinei monarchijai.

Opozicijos partijos populiarumas išryškėjo praėjusį mėnesį, kai keli tūkstančiai jos šalininkų susirinko sostinėje Bankoke per vieną didžiausių politinių demonstracijų po 2014-ųjų perversmo.

„Manau, tai rodo, kad žmonės nebetoleruos diktatūros“, – didžiulei miniai sakė Thanathornas Juangroongruangkitas.