„Vladimiras Putinas pateikė Federacijos Tarybos svarstymui RF Tyrimų komiteto pirmininko pavaduotojo Igorio Krasnovo kandidatūrą į RF generalinio prokuroro pareigas“, – pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

Pranešime priduriama, kad V. Putinas pasiūlė Rusijos parlamento aukštiesiems rūmams – Federacijos Tarybai – atleisti J. Čaiką iš pareigų, nes jis „pereina dirbti į kitą darbą“.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad siūlymas paskirti I. Krasnovą generaliniu prokuroru yra „prezidento sprendimas“.

„Prezidentas pateikė kandidatūrą. Tai jo, kaip valstybės vadovo, teisė, ir jis pasinaudojo šia teise“, – sakė D. Peskovas.

Federacijos Tarybos Konstitucijos reikalų komitetas gali apsvarstyti I. Krasnovo kandidatūrą į generalinio prokuroro postą antradienį, o visos sudėties aukštieji rūmai – trečiadienį, sakė komiteto pirmininko pavaduotojas Vladimiras Poletajevas.

„Teoriškai mes galime apsvarstyti [kandidatūrą] rytoj komitete, o poryt – Federacijos Taryboje. Greičiausiai taip ir bus, tačiau turime sulaukti atitinkamo Federacijos Tarybos pirmininko pavedimo“, – sakė V. Poletajevas naujienų agentūrai „Interfax“.

1975 metais gimęs I. Krasnovas nuo 1997-ųjų dirbo prokuratūros organuose, tyrė virtinę rezonansinių bylų, įskaitant rusų opozicionieriaus Boriso Nemcovo nužudymą.

Tyrimų komiteto pirmininko pavaduotoju I. Krasnovas dirbo nuo 2016 metų.

Tarp Tyrimų komiteto ir generalinės prokuratūros nekart buvo kilę konfliktų.

J. Čaika 1999–2006 metais užėmė teisingumo ministro postą.

2015-aisiais Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkurtas Kovos su korupcija fondas (FBK) apkaltino du J. Čaikos sūnus, kad jie neteisėtai sukaupė didžiulį turtą, padedami tėvui pavaldžių pareigūnų.

J. Čaika šiuos kaltinimus kategoriškai atmetė.

DELFI primena, kad trečiadienį V. Putinas nustebino paskelbęs apie siūlomus Konstitucijos pakeitimus, įtraukiant ir didesnės valdžios perdavimą Rusijos Valstybės Dūmai bei Valstybės Tarybos, kaip patariamosios institucijos, vaidmens įtvirtinimą. Prezidento pareiškimas paskatino atsistatydinti visą Dmitrijaus Medvedevo vadovaujamą vyriausybę ir patį premjerą.

Netrukus Rusijos Valstybės Dūma pritarė V. Putino siūlymui Rusijos mokesčių tarnybos vadovą Michailą Mišustiną skirti naujuoju šalies ministru pirmininku.