„Ukrainos saugumo tarnyba įregistravo baudžiamąjį tyrimą dėl neteisėto pasiklausymo ministro pirmininko Oleksijaus Hončaruko kabinete“, – pranešė SBU spaudos centras.

Daugiau detalių apie tyrimą kol kas neskelbiama.

Sausio 16 dieną virtinėje susirašinėjimo programėlės „Telegram“ kanalų pasirodė garso įrašas, kuriame keli žmonės aptarinėja ataskaitos prezidentui dėl ekonominės politikos rengimą ir grivinos kurso kilimo priežastis bei pasekmes. Žmogus, kalbantis balsu, panašiu į O. Hončaruko, sako, kad paaiškinimai turi būti paprasti, nes prezidentas „primityviai įsivaizduoja“ ekonomiką. Save kalbantis asmuo vadina „profanu ekonomikos srityje“.

Teigiama, kad įrašas buvo padarytas gruodžio 16 dieną ir kad tame neformaliame pasitarime be O. Hončaruko dalyvavo Nacionalinio banko vadovo pavaduotoja Kateryna Rožkova, finansų ministrė Oksana Markarova, prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotoja Julija Kovaliv ir kiti pareigūnai.

Pasirodžius šiam garso įrašui, O. Hončarukas penktadienį paskelbė parašęs atsistatydinimo pareiškimą ir perdavęs jį prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, tačiau valstybės vadovas nesutiko patenkinti savo premjero prašymo ir teigė norintis jam suteikti „antrą šansą“.