Laukinės gamtos ekspertai būgštauja, kad virtinė beprecedenčių gaisrų, jau kelis mėnesius siautėjančių Australijos rytuose ir pietuose, galėjo pražudyti daugiau nei milijardą gyvūnų.

Didesnę nei Portugalijos dydžio teritoriją nuniokojusi stichija taip pat pareikalavo 28 žmonių gyvybių.

Anot pareigūnų, tikslus sunaikinimo mastas paaiškės tik už kelių savaičių, nes tebėra pernelyg pavojinga apžiūrėti daugelį liepsnų apimtų vietovių.

Tačiau vyriausybei pavaldus Aplinkos ir energetikos departamentas pirmadienį paskelbė preliminarų augalų, gyvūnų ir vabzdžių, kurių daugiau nei dešimtadalis žinomų arealų buvo paveikti, sąrašą.

Gaisrai buvo apėmę daugiau kaip 80 proc. iš 49 rūšių žinomų ar tikėtinų buveinių, o dar 65 rūšių arealams buvo padaryta žala 50–80 proc. teritorijos.

Sally Box, Aplinkos ir energetikos departamento nykstančių rūšių komisarė, pareiškė, kad tokie tyrimo rezultatai yra tik pirmas žingsnis siekiant suprasti galimą krūmynų gaisrų poveikį Australijos laukinei gamtai.

„Tam tikros rūšys yra labiau pažeidžiamos ugnies požiūriu nei kitos. Be to, kai kurios teritorijos buvo labiau nuniokotos ugnies nei kitos, todėl reikės atlikti papildomą analizę, kad galėtume iki galo įvertinti tikrą gaisrų poveikį“, – sakė pareigūnė.

Gaisrai sukėlė grėsmę 272 augalų, 16 žinduolių, 14 varlių, devynioms paukščių, septynioms roplių, keturioms vabzdžių, keturioms žuvų ir vienai vorų rūšiai, nurodė departamentas.

Iš 32 itin sparčiai nykstančių rūšių, kurias paveikė gaisrai, dauguma yra augalai, nors tarp jų yra ir varlių, vėžlių ir trijų rūšių paukščiai.