Prieš mažiau nei savaitę Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija pradėjo didinti spaudimą Iranui, paskelbusios, kad aktyvuoja ginčų sprendimo mechanizmą, kuris gali lemti ES sankcijų Teheranui atnaujinimą.

„Persvarstysime bendradarbiavimą su TATENA“, – teigė A. Larijanis. Remiantis valstybinės naujienų agentūros IRNA duomenimis, atstovas teigė, kad Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija pasielgė netinkamai.

Mechanizmo aktyvavimu šios trys šalys siekė spausti Iraną, kad šis laikytųsi susitarimo principų ir sugrįžtų į 2015 m. su šešiomis kitomis šalimis pasirašytą Irano branduolinės veiklos sutartį.
Susitarimui grėsmė iškilo 2018 m., kai JAV paskelbė apie sprendimą pasitraukti ir Teheranui taikomų sankcijų atnaujinimą.

2019 m. gegužę Iranas pareiškė nesilaikysiantis pagrindinių susitarime įtvirtintų urano produkcijos apribojimų. Nuo to laiko Teheranas peržengė sodrinto urano atsargų kiekio ir sodrinimo lygio limitus. JAV įvykdžius antskrydį Bagdade, kurio metu buvo nužudytas svarbus Irano generolas Qassemas Soleimani, sausio 5 d. Irano valdžia pranešė nuo šiol nebesilaikysianti jokių susitarimo punktų.